Blândețea și înfrânarea poftelor

8. De ce este blândețea importantă pentru creștini? Galateni 5:23; Matei 5:5.

Galateni 5:23
blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.

Matei 5:5
Ferice de cei blânzi, căci ei vor moşteni pământul!

Să fii blând nu înseamnă să fii moale. Nu înseamnă să fii laș sau incapabil să-i conduci pe alții. Despre Moise se spune că era mai blând decât orice om de pe fața pământului (Numeri 12:3) și, cu toate acesta, a fost un mare conducător. Oamenii blânzi nu sunt gălăgioși, irascibili sau agresivi. Ei au un spirit calm. Blândețea poate fi dovada exterioară a credinței obținute nu prin noi înșine, ci prin Duhul Sfânt care lucrează în noi. Adeseori, cei care ridică tonul și sunt irascibili și autoritari își ascund astfel nesiguranța și temerile.

9. La ce duce neînfrânarea? Ce binecuvântări avem când suntem stăpâni pe noi înșine și cumpătați în viață? Galateni 5:23; Proverbele 16:32.

Galateni 5:23
blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.

Proverbe 16:23
Cine are o inimă înţeleaptă îşi arată înţelepciunea când vorbeşte şi mereu se văd învăţături noi pe buzele lui.

În privința înfrânării poftelor, sau stăpânirii de sine, toți trebuie să luăm seama, fiindcă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toți avem probleme cu autocontrolul. Cumpătarea adevărată nu înseamnă numai să mănânci și să bei cu măsură, ci și să fii caracterizat de simțul măsurii în toate domeniile. Toate virtuţile creştine studiate săptămâna aceasta fac parte din același rod al Duhului. În expunerea biblică a lucrării lui Dumnezeu în viața noastră, aspectele etice ale sfințeniei au prioritate față de darurile charismatice. Asemănarea cu Hristos în toate privințele constituie esența vieții de credință. Rodul Duhului Sfânt, ca semn distinctiv al tuturor credincioșilor de pretutindeni, generează unitatea vizibilă a bisericii.

Gândește-te în ce domenii ai nevoie de mai mult autocontrol. Poate că într-o anumită privință ești stăpân pe tine, dar în altă privință nu ești. De ce contează să ai autocontrol în toate privințele? Pregătește-te să răspunzi la această întrebare în cadrul studiului pe grupe.

Emisiunea „Școala Cuvântului” – Speranța TV:

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO