„Mai bine pe acoperiș…”
5. Cum tratează cartea Proverbele cu umor unele dintre nemulțumirile vieții domestice? Ce efect are acest umor?
Proverbele 21:9,19
9. Mai bine să locuieşti într-un colţ pe acoperiş, decât cu o nevastă gâlcevitoare într-o casă mare.
19. Mai bine să locuieşti într-un pământ pustiu, decât cu o nevastă gâlcevitoare şi supărăcioasă.Proverbele 27:15,16
15. O streaşină care picură necurmat într-o zi de ploaie, şi o nevastă gâlcevitoare sunt totuna.
16. Cine o opreşte, parcă opreşte vântul şi parcă ţine untdelemnul în mâna dreaptă.
Mai multe proverbe abordează modurile în care ne tratăm unii pe alții în familie. Ele subliniază ideea de bază printr-o aluzie fină și o vorbă de duh, ca în cazul prietenului insensibil care „cântă cântece unei inimi în nenorocire” (Proverbele 25:20) sau al celui care se scoală dis-de-dimineață și îi binecuvântează pe ai casei „cu glas tare” (Proverbele 27:14). Soțiile care citesc versetele despre femeile gâlcevitoare poate ar vrea să adauge câteva „proverbe” despre bărbați. Ele ar putea să riposteze că astfel de zicale nu fac decât să perpetueze problema, apostrofându-le doar pe femei, deși bărbații, care sunt la fel de responsabili pentru atmosfera din cămin, pot fi la fel de certăreți.
O inimă veselă este de folos. Este bine să ai simțul umorului în familie. Umorul unge mașinăria conviețuirii, contribuind la reducerea stresului și a încordării. „O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele” (Proverbele 17:22). Cartea Proverbele folosește acest medicament pe care îl și recomandă și ne dă posibilitatea să râdem de comportamente care supără și irită. Poate că atunci când am zâmbit (sau am chicotit) am fost într-o stare mai potrivită pentru a vorbi despre obiceiuri sau comportamente care ne deranjează. Dar umorul nu trebuie folosit pentru a minimaliza sau ignora lucruri care cer atenție și seriozitate din partea noastră.
O febră mai scăzută poate fi un simptom pentru o infecție cronică. Gâlceava, cicălelile și plângerile pot semnala o mânie reprimată, legată poate de dificultățile de comunicare din cadrul relației. Partenerul care se plânge încearcă să contracareze ceea ce percepe a fi putere, control sau lipsă de bunăvoință de a comunica din partea celuilalt. Dacă infecția este îndepărtată, vor dispărea și simptomele. În familie, în loc să evităm problema sau să ne evităm unii pe alții, trebuie să construim pe dragostea noastră față de Domnul și pe angajamentul reciproc de a ne comunica nevoile și sentimentele, să mergem la rădăcina mâniei și să o îndepărtăm.
De ce este râsul important în cămin? Cum poate fi folosit spre bine sau pervertit și folosit spre rău? Discutați în grupă.
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO