„Dumnezeu l-a chemat pe Avraam, i-a dat prosperitate şi l-a onorat, iar fidelitatea patriarhului a fost o lumină pentru oamenii din toate ţările în care a poposit pentru un timp. Avraam nu s-a izolat de oamenii din jurul său. El a cultivat relaţii de prietenie cu împăraţii popoarelor învecinate şi unii dintre aceştia l-au tratat cu mare respect; iar integritatea şi altruismul, vitejia şi bunăvoinţa lui au reprezentat caracterul lui Dumnezeu. În Mesopotamia, în Canaan, în Egipt şi chiar pentru locuitorii Sodomei, Dumnezeul cerului a fost descoperit prin reprezentantul Său.” – Ellen G. White, Patriarhi şi profeţi, p. 368

Întrebări pentru discuţie

  1. Care a fost scopul chemării adresate de Dumnezeu lui Avraam?
  2. Ce arătau relaţiile lui Avraam cu contemporanii săi despre caracterul său şi despre credinţa sa?
  3. În ce aspecte s-a manifestat credinţa lui Avraam ca misionar al lui Dumnezeu?
  4. Cum percepi episodul petrecut pe Muntele Moria (Avraam aducându-l jertfă pe Isaac): ca un act de cruzime şi barbarie sau ca un act al încrederii totale în Dumnezeu? Explică de ce.
  5. Cu ce a avut Avraam de luptat de-a lungul vieţii şi prin ce mijloc l-a schimbat Dumnezeu?
  6. Ce lecţii putem învăţa din relatările despre necredinţa lui Avraam? (Geneza 12:11-13; 20:2; Când era aproape să intre în Egipt, a zis nevestei sale Sarai: „Iată, ştiu că eşti o femeie frumoasă la faţă. Când te vor vedea egiptenii, vor zice: „Aceasta este nevasta lui!” Şi pe mine mă vor omorî, iar pe tine te vor lăsa cu viaţă. Spune, rogu-te, că eşti sora mea, ca să-mi meargă bine din pricina ta, şi sufletul meu să trăiască datorită ţie.” Avraam zicea despre Sara, nevasta sa: „Este sora mea!” S-a temut să spună că este nevasta sa, ca să nu îl omoare oamenii din cetate, din pricina ei. Abimelec, împăratul Gherarului, a trimis şi a luat pe Sara.)
  7. Care a fost cel mai important domeniu misionar al lui Avraam şi ce rezultate a avut aici?
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO