[joi, 3 iunie] Preotul noului legământ

 

 

Cartea Evrei pune un mare accent pe rolul lui Isus ca Marele nostru Preot în sanctuarul ceresc. De fapt, cea mai limpede prezentare a noului legământ din Noul Testament apare în cartea Evrei. Aceasta nu este o simplă coincidență. Slujirea Domnului Isus din cer este legată în mod complex de făgăduințele noului legământ.

 

Serviciul de la sanctuarul din Vechiul Testament a fost mijlocul prin care au fost prezentate adevărurile vechiului legământ. Serviciul se concentra în jurul jertfei și al mijlocirii. Animalele erau înjunghiate, iar preoții făceau mijlocire cu sângele jertfelor. Bineînțeles, acestea au fost simboluri ale mântuirii care se găsește doar în Hristos. În și prin simbolurile acestea nu se găsea nicio salvare.

 

8. De ce moartea animalelor jertfite nu oferea mântuire? De ce moartea unui animal nu este suficientă pentru a aduce salvare?

 

Evrei 10:4

„…căci este cu neputinţă ca sângele taurilor şi al ţapilor să şteargă păcatele”.

 

Jertfele animale și lucrarea de mijlocire a preoților și-au găsit împlinirea în Isus. El a devenit Jertfa supremă. Sângele lui Hristos a ratificat noul legământ, făcând ca legământul de la Sinai și jertfele acestuia să fie „vechi” sau nule. Adevărata jertfă fusese adusă, o singură dată pentru toți (Evrei 9:26). Odată ce Hristos a murit, nu mai era nevoie să fie jertfit niciun animal. Serviciile de la sanctuarul pământesc își împliniseră rolul.

 

9. În Matei 27:51 se spune că perdeaua templului s-a rupt în două, de sus până jos, când Isus a murit. Cum ne ajută acest eveniment să înțelegem de ce sanctuarul pământesc fusese înlocuit?

 

Matei 27:51

„Şi îndată, perdeaua dinăuntrul Templului s-a rupt în două, de sus până jos, pământul s-a cutremurat, stâncile s-au despicat,…”

 

Bineînțeles, legată de jertfirea animalelor era și slujirea preoțească, adică a leviților care aduceau jertfele în sanctuarul pământesc și mijloceau pentru popor. Odată ce sistemul jertfelor a luat sfârșit, nu a mai fost nevoie nici de slujirea lor. Totul se împlinise în Isus, care acum slujește cu sângele Său în sanctuarul ceresc (vezi Evrei 8:1-5). În cartea Evrei este evidențiat rolul lui Isus de Mare-Preot în ceruri (Evrei 9:12), unde mijlocește pentru noi. Aceasta este temelia nădejdii noastre și a făgăduinței pe care o avem în noul legământ.

 

Cum te simți la gândul că Isus slujește chiar acum cu propriul sânge în ceruri, pentru tine? Îți oferă acest lucru încredere cu privire la mântuire?

 

 

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO