[miercuri, 30 iunie] Odihna în Noul Testament

 

 

O formă verbală deseori întâlnită în Noul Testament este anapauō, „odihnă, relaxare, reînviorare”. Este folosită într-una dintre cele mai cunoscute afirmații ale lui Isus, în Matei 11:28: „Veniți la Mine, toți cei trudiți și împovărați, și Eu vă voi da odihnă.” Ea poate să se refere la odihna fizică (Matei 26:45). În salutul final adresat corintenilor, prin aceeași formă verbală Pavel își exprimă bucuria pentru sosirea prietenilor care i-au „răcorit duhul” (1 Corinteni 16:18).

 

Un alt verb folosit pentru a exprima ideea de odihnă este hēsychazō. El descrie odihna de Sabat de care au avut parte ucenicii în timp ce Isus Se odihnea în mormânt (Luca 23:56), dar mai este folosit și pentru a descrie un mod de viețuire liniștit (1 Tesaloniceni 4:11) și poate indica faptul că cineva nu are nicio obiecție și, deci, păstrează liniștea (Faptele 11:18).

 

Atunci când descrie faptul că Dumnezeu S-a odihnit la crearea lumii în a șaptea zi, Evrei 4:4 folosește verbul grecesc katapauō, „a face să înceteze, a face să se odihnească, a se odihni”, evocând folosirea Septuagintei, adică a traducerii grecești a Vechiului Testament. În mod curios, cele mai multe întrebuințări ale acestui verb în Noul Testament se găsesc în Evrei 4.

 

6. De ce le spune Isus ucenicilor să vină deoparte și să se odihnească, având în vedere numeroasele ocazii de misiune pe care le aveau atunci? În timp ce meditezi la această întrebare, ia în considerare contextul mai amplu din Marcu 6.

 

Marcu 6:30-32

„30 Apostolii s-au adunat la Isus şi I-au spus tot ce făcuseră şi tot ce învăţaseră pe oameni. 31 Isus le-a zis: „Veniţi singuri la o parte, într-un loc pustiu, şi odihniţi-vă puţin”. Căci erau mulţi care veneau şi se duceau şi ei n-aveau vreme nici să mănânce. 32 Au plecat dar cu corabia, ca să se ducă într-un loc pustiu, la o parte”.

 

Versetul: „Veniți singuri la o parte […] și odihniți-vă” (Marcu 6:31) nu este formulat ca o invitație. Este exprimat sub forma unui imperativ, care este un ordin sau o poruncă. Isus este preocupat de ucenicii Săi și de starea lor fizică și emoțională. Aceștia tocmai se întorseseră dintr-o lungă călătorie misionară în care Isus îi trimisese doi câte doi (Marcu 6:7). Marcu 6:30 descrie întoarcerea lor emoționantă. Inimile trebuie să le fi fost pline. Ei voiau să împărtășească biruințele și eșecurile lor cu Isus; totuși, Isus întrerupe totul, chemându-i mai întâi să se odihnească. Marcu include și o notă explicativă: „Căci erau mulți care veneau și se duceau și ei n-aveau vreme nici să mănânce” (Marcu 6:31). A fi
copleșiți și prea ocupați în lucrarea lui Dumnezeu este o adevărată provocare și pentru ucenici. Isus ne reamintește că trebuie să ne protejăm sănătatea și starea de bine emoțională planificând perioade de repaus.

 

Care sunt acele modalități prin care îl poți ajuta și despovăra pe pastor, pe prezbiter sau pe o altă persoană despre care știi că ar putea fi epuizată îndeplinind lucrarea Domnului? Ce ai putea face pentru a-ți exprima aprecierea și a ajuta această persoană să găsească odihnă?

 

 

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO