Rugăciunea plăcută lui Dumnezeu

Multe rugăciuni care pot părea pioase au motive îndoielnice. De exemplu, ni se poate întâmpla să ne rugăm ca viața cuiva să fie cruțată fiindcă nu vrem să rămânem singuri. Sau ne rugăm pentru reușită în lucrarea lui Dumnezeu, fiindcă avem un rol important în ea, ori pentru convertirea unui om, fiindcă în felul acesta viața noastră va fi mai ușoară. Deseori rugăciunile noastre gravitează în jurul voinței noastre și nu în jurul voinței lui Dumnezeu. Dar rugăciunea plăcută lui Dumnezeu este motivată de altceva.

1. Care sunt două condiţii ca rugăciunea să fie ascultată? Ioan 15:7

Ioan 15:7
Dacă rămâneţi în Mine şi dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereţi orice veţi vrea, şi vi se va da.

A-L căuta pe Dumnezeu înainte de toate și a ne bucura de prezența Sa este cel mai mare dar pe care îl putem primi. Dacă El ocupă primul loc în viața noastră, vom dori să facem ce vrea El, gândurile Lui ne vor determina dorințele, ne vom vedea viața prin ochii Săi şi perspectiva aceasta ne va înnobila rugăciunea.
Dumnezeu este profund preocupat de noi. El vrea să-I împărtășim toate îngrijorările, temerile, dorințele, năzuințele, reușitele, bucuriile, eșecurile noastre. Putem vorbi cu El despre aceste lucruri așa cum vorbim cu un prieten bun. Și le vom privi pe toate prin ochii Lui. Rugăciunea nu-L schimbă pe Dumnezeu, ci ne schimbă pe noi, fiindcă ne aduce în prezența Sa, care ne transformă.

„Rugăciunea este deschiderea inimii noastre înaintea lui Dumnezeu ca înaintea unui prieten. Nu pentru că ar fi necesar să-I vorbim despre noi, ci pentru a ne face în stare să Îl primim. Rugăciunea nu Îl coboară pe Dumnezeu la noi, ci ne înalţă pe noi la El.” – Ellen G. White, Calea către Hristos, ed. 2014, p. 67 (93)

Numai rugăciunea ne face capabili să primim harul, puterea și prezența lui Dumnezeu în viața noastră. Cine nu a cunoscut din proprie experiență adevărul că rugăciunea ne aduce mai aproape de Dumnezeu?

Gândește-te la viața ta de rugăciune – pentru ce te rogi, când te rogi, de ce te rogi etc. Ce îți spune aceasta despre starea ta spirituală și despre relația ta cu Dumnezeu? Ce schimbări se impun?

Emisiunea „Școala Cuvântului” – Speranța TV:

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO