Duhul Sfânt și darul discernământului

6. Citește 1 Corinteni 12:10;14:29 și 1 Ioan 4:1-3. De ce este important darul discernământului?

1 Corinteni 12:10
altuia, puterea să facă minuni; altuia prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; şi altuia, tălmăcirea limbilor.

1 Corinteni 14:29
Cât despre proroci, să vorbească doi sau trei, şi ceilalţi să judece.

1 Ioan 4:1-3
1. Preaiubiţilor, să nu daţi crezare oricărui duh; ci să cercetaţi duhurile, dacă sunt de la Dumnezeu; căci în lume au ieşit mulţi proroci mincinoşi.
2. Duhul lui Dumnezeu să-L cunoaşteţi după aceasta: orice duh care mărturiseşte că Isus Hristos a venit în trup este de la Dumnezeu;
3. şi orice duh care nu mărturiseşte pe Isus nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui Antihrist, de a cărui venire aţi auzit. El chiar este în lume acum.

Trebuie să știm că nu există numai daruri spirituale autentice. Biblia ne avertizează să nu dăm crezare oricărui duh, ci să cercetăm duhurile ca să vedem dacă sunt în armonie cu Scriptura și dacă Îl înalță pe Isus ca Domn. Este necesară „deosebirea duhurilor” (1 Corinteni 12:10), fiindcă nu oricine pretinde că vine de la Dumnezeu vine într-adevăr de la El. Există puteri demonice care caută să înșele biserica și imitații demonice ale darurilor adevărate ale Duhului: învățături false, profeții false, viziuni mincinoase, vorbire în limbi contrafăcută, puteri vindecătoare oculte, semne și minuni înșelătoare etc.

Unii acceptă validitatea darurilor spirituale în timpul de față, dar pun accent doar pe anumite daruri și consideră că darul semnelor și minunilor este cel mai important. Însă Pavel așază darul discernământului chiar după darul minunilor și cel al profețiilor și înainte de darul limbilor (1 Corinteni 12:10)!
Dumnezeu îi dă bisericii darul discernământului pentru a o păstra în adevăr și unitate și pentru a-i feri pe membrii ei de profeții falși și de semnele și minunile false. Ca să evaluăm corect, avem nevoie de maturitate, de cunoștințe și de loialitate față de Cuvântul lui Dumnezeu în ce privește credința și practica noastră. Totuși discernământul trebuie să se bazeze în primul rând pe Cuvântul lui Dumnezeu.

„Acela care face din săvârşirea minunilor un test al credinţei lui va descoperi că Satana poate să facă, printr-o mulţime de amăgiri, minuni care vor părea adevărate. (…) Nu lăsaţi să treacă zilele, pierzând ocaziile preţioase de a-L căuta pe Domnul cu toată inima, mintea şi sufletul. Dacă nu primim adevărul cu dragoste, am putea să ne aflăm în rândurile celor ce vor vedea şi vor crede minunile săvârşite de Satana în aceste zile din urmă. Multe lucruri ciudate vor părea a fi nişte minuni uimitoare, care ar trebui să fie privite ca nişte amăgiri făcute de tatăl minciunii. (…) Oamenii aflaţi sub influenţa duhurilor rele vor face minuni.” – Ellen G. White, Solii alese, cartea 2, ed. 2011, pp. 48–49 (52–53)

Emisiunea „Școala Cuvântului” – Speranța TV:

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO