Un specialist adventist în misiunea urbană a realizat un studiu asupra articolelor lui Ellen G. White din periodice, în care apare sfatul său de a ne muta fie în oraşe, fie în afara acestora. Din totalul de 107 articole, 24 dintre ele conţin sfatul de a ieşi din oraşe sau de a stabili instituţiile în afara oraşelor, iar 75 de articole conţin sfatul de a ne muta în oraşe pentru a lucra cu locuitorii lor. Restul de 8 articole exprimă o poziţie neutră. Un istoric al bisericii noastre a sintetizat sfaturile lui Ellen G. White despre lucrarea în oraşe şi a arătat că, în ce priveşte instituţiile, ea recomanda ca ele să fie situate în afara oraşelor şi să acţioneze de acolo; în ce priveşte lucrarea bisericilor locale, ea recomanda ca aceasta să fie efectuată din interiorul oraşelor.

Ce planuri are biserica ta pentru lucrarea în oraşe? Cum este poziţionată ea faţă de zona urbană cea mai apropiată? Nicio biserică n-ar trebui să tragă concluzia că lucrarea în oraşe nu are nicio relevanţă pentru ea, Fiecare comunitate adventistă trebuie să participe la atingerea acestui obiectiv misionar important, Ignorarea oraşelor şi concentrarea eforturilor noastre în zonele din afara lor nu reprezintă atitudinea corectă faţă de misiunea pe care ne-a încredinţat-o Isus.

„De ce să nu se stabilească în aceste oraşe familiile care cunosc adevărul prezent? […] Vor exista laici care se vor muta […] la oraş, pentru ca lumina pe care au primit-o de la Dumnezeu să ajungă şi la alţii,” – Ellen G. White în Advent Review and Sabbath Herald, 29 septembrie 1891

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO