Citeşte Marcu 8:22-25. Ce lecţie spirituală putem desprinde din faptul că orbul nu a fost vindecat pe deplin la prima atingere a lui Isus?

Marcu 8:22-25
22. Au venit la Betsaida; au adus la Isus un orb şi L-au rugat să Se atingă de el.
23. Isus a luat pe orb de mână şi l-a scos afară din sat; apoi i-a pus scuipat pe ochi, Şi-a pus mâinile peste el şi l-a întrebat: „Vezi ceva?”
24. El s-a uitat şi a zis: „Văd nişte oameni umblând, dar mi se par ca nişte copaci.”
25. Isus i-a pus din nou mâinile pe ochi; i-a spus să se uite ţintă; şi, când s-a uitat, a fost tămăduit şi a văzut toate lucrurile desluşit.

După ce a pus salivă pe ochii orbului şi Şi-a pus mâinile peste el, Isus l-a întrebat: „Vezi ceva?” (Marcu 8:23). Minunea aceasta se aseamănă oarecum cu vindecarea surdomutului din Decapole, petrecută cu puţin timp înainte (vezi Marcu 7:31-37), dar diferă de toate celelalte minuni de vindecare consemnate deoarece vindecarea a avut loc în două etape.

Citeşte Marcu 8:23,24. De ce crezi că, iniţial, omul a spus că oamenii i se păreau ca nişte copaci?

Marcu 8:23,24
23. Isus a luat pe orb de mână şi l-a scos afară din sat; apoi i-a pus scuipat pe ochi, Şi-a pus mâinile peste el şi l-a întrebat: „Vezi ceva?”
24. El s-a uitat şi a zis: „Văd nişte oameni umblând, dar mi se par ca nişte copaci.”

„Văd nişte oameni umblând, dar mi se par ca nişte copaci” (Marcu 8:24). Îşi putea da seama că erau oameni numai după faptul că se deplasau. Ce aplicaţie spirituală poate avea acest incident? Ni se poate întâmpla ca, după ce Isus ne redă vederea spirituală, să nu fim totuşi refăcuţi complet. Oamenii ni se pot părea nişte „copaci”. încă nu-i vedem aşa cum sunt ei în realitate, cu nevoile lor reale. îi considerăm nişte lucruri, nişte numere, nişte obiecte pe care vrem să le aducem în biserică, poate pentru avea un număr mai mare de botezuri sau pentru a ne face o imagine bună. Când vor vedea atâta interes egoist în jur, mulţi oameni vor decide, probabil, să plece din biserică!

Reciteşte Marcu 8:25. Ce motive ar fi putut avea Isus ca să-l vindece pe acest orb în două etape?

Marcu 8:25
Isus i-a pus din nou mâinile pe ochi; i-a spus să se uite ţintă; şi, când s-a uitat, a fost tămăduit şi a văzut toate lucrurile desluşit.

Să studiem puţin contextul. Chiar înainte de minunea aceasta, Isus a abordat un alt fel de orbire. El le-a dat ucenicilor un îndemn pe care aceştia nu l-au priceput: „Luaţi seama să vă păziţi bine de aluatul fariseilor şi de aluatul lui Irod!” (Marcu 8:15). Primul lor gând a fost că nu aveau destulă pâine pentru călătoria cu corabia. Dar Isus le-a spus: „Aveţi ochi şi nu vedeţi?” (Marcu 8:18).

Nu numai cei din afara bisericii au nevoie de atingerea vindecătoare a lui Isus. Şi în biserică există „orbi”. Membrii bisericii cu probleme de „vedere”, pentru care oamenii sunt o statistică sau nişte obiecte, nu sunt preocupaţi de faptul că mulţi membri botezaţi de curând părăsesc biserica. Ei au nevoie de a doua atingere a lui Isus, ca să vadă mai clar şi să-i iubească pe alţii aşa cum i-a iubit El.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO