Abigail: poţi să nu fi i victima împrejurărilor

Pentru studiul din această săptămână, citeşte: 1 Samuel 25; Isaia 28,23; 53,12; Daniel 9,15-19; Matei 15,10; Romani 8,34.

Sabat după-amiază

Text de memorizat: „Înţelepciunea se odihneşte într-o inimă pricepută, dar, în mijlocul celor nesocotiţi, ea se dă de gol. (Proverbe 14,33)

Te-ai simţit vreodată o victimă a împrejurărilor? Ai dorit vreodată să poţi fi altcineva? Sau să fi fost altcineva? Atunci, gândeşte-te la personajul din săptămâna aceasta: Abigail.

Ea a fost o femeie inteligentă şi frumoasă, dar, din nefericire, s-a căsătorit cu un bărbat egoist, îngust la minte şi rău – Nabal, care era un urmaş al lui Caleb, dar nu se asemăna deloc cu strămoşul lui respectabil. O fi fost Nabal bogat, dar numele sau porecla lui, care înseamnă „nebun”, reflectă corect caracterul său.

În timpul lui Nabal şi Abigail, căsătoriile erau aranjate dinainte şi, ca urmare, probabil că Abigail nu a avut de ales. Circumstanţele păreau a fi împotriva ei într-o căsătorie ca aceasta. Condiţiile nu au fost favorabile, dar, când înţelegem puţin viaţa lui Abigail, suntem încurajaţi să nu fim nişte victime ale împrejurărilor.

Abigail nu a încercat să fugă de realitate. Ea a înţeles situaţia (1 Samuel 25,25), dar nu a îngăduit să fie doborâtă. Ea a decis „să crească” acolo unde a fost plantată.

1 Samuel 25

25 Să nu-şi pună domnul meu mintea cu omul acela rău, cu Nabal, căci, cum îi este numele, aşa este şi el; Nabal (Nebun) îi este numele, şi este plin de nebunie. Şi eu, roaba ta, n’am văzut pe oamenii trimeşi de domnul meu.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO