7. Cum te poţi deprinde să ceri împlinirea făgăduinţei din Rom. 15,13? Ce atitudini sau fapte te reţin?

Romani 15

13 Dumnezeul nădejdii să vă umple de toată bucuria şi pacea pe care o dă credinţa, pentru ca, prin puterea Duhului Sfânt, să fiţi tari în nădejde!

Una dintre cele mai mari probleme de sănătate cu care ne confruntăm toţi este stresul; în general, el nu este legat neapărat de traumele majore din viaţă, ci de presiunile zilnice, de viaţa obişnuită.

Medicii declară că aproape 90% dintre pacienţii pe care îi consultă se plâng de neplăceri legate de stres. Ştiinţa a arătat că, atunci când suntem stresaţi, organismul nostru produce nişte hormoni care pot afecta mai multe organe. Dacă starea aceasta se prelungeşte, organele nu mai funcţionează normal şi sunt predispuse la boli. Bunăoară, stresul produce adrenalină care face ca inima să bată mai repede şi mai tare, ducând la palpitaţii. Unii hormoni de stres duc la micşorarea vaselor de sânge, producând hipertensiune. Stresul poate induce o respiraţie rapidă şi superficială, chiar hiperventilaţie. De asemenea, poate avea ca efect reducerea cantităţii de sânge care ajunge la stomac, generând probleme digestive. (Cine nu ştie ce dureri de stomac poţi avea când ţi-e frică sau când eşti neliniştit şi îngrijorat?!) Stresul poate duce la creşterea nivelului de glucoză din sânge, fapt care poate determina apariţia diabetului. De asemenea, se ştie că stresul poate avea un efect negativ asupra somnului, care la rândul lui poate avea un efect negativ asupra stării generale de sănătate. În acelaşi timp, s-a demonstrat că stresul afectează negativ sistemul imunitar – scutul principal al organismului împotriva bolii.

Lista poate continua. Mesajul este limpede: trebuie să învăţăm să învingem stresul. Aici credinţa în Dumnezeu poate avea un rol foarte important, întrucât cunoaşterea şi experimentarea personală a realităţii dragostei lui Dumnezeu poate avea un efect calmant, reducând într-o mare măsură stresul şi consecinţele lui negative asupra sănătăţii.

Soluţia nu este să fim religioşi doar de dragul religiei. Important este să avem o relaţie personală cu Domnul nostru şi să cunoaştem în mod nemijlocit dragostea şi grija Sa. Pentru aceasta, trebuie să studiem zilnic din Cuvânt, să ne rugăm, să stăm de vorbă cu El cum stăm de vorbă cu un prieten, să medităm la caracterul Său, aşa cum este el descoperit în natură şi în Scriptură. Cât timp îţi iei ca să-L cunoşti personal pe Dumnezeu? Ai nevoie să petreci mai mult timp cu Creatorul tău?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO