5. Ce ne spune Prov 17,22 despre relaţia dintre minte şi trup?

Proverbe 17

22 O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele.

Este evident că relaţia dintre minte, atitudine şi corp este foarte puternică. Deşi ştiinţa nu a reuşit să înţeleagă deplin modul în care funcţionează această relaţie, se ştie că ea există şi că poate însemna enorm pentru starea generală de sănătate.

Aici este locul unde credinţa în Dumnezeu şi încrederea în dragostea şi bunătatea Sa pot avea un rol foarte însemnat. Cât de uşor este să rămâi calm şi să nu te stresezi atunci când eşti conştient de dragostea şi grija lui Dumnezeu pentru tine!

Studiile efectuate în mai multe ţări au evidenţiat beneficiile clare pe care le are credinţa religioasă asupra sănătăţii, arătând că persoanele care cred în Dumnezeu tind să trăiască mai mult, să sufere mai puţin de depresie şi să depăşească mai uşor traumele. Este adevărat că puterea supranaturală a lui Dumnezeu poate să ne aducă vindecare prin minuni, dar nu trebuie să facem din aceasta o regulă. Însă pacea, încrederea şi speranţa pe care ni le inspiră credinţa, ne ajută să ne formăm o atitudine mentală care să aibă o influenţă pozitivă asupra stării generale de sănătate. Pe bună dreptate, o inimă veselă este un bun medicament şi chiar mai mult decât atât, fiindcă ea nu are efecte secundare nedorite.

6. Ce ne spune Domnul Isus în Matei 6,27-34? Cum putem aplica aceste cuvinte la lucrurile care ne produc frică şi îngrijorare? Există temeri prea mari pentru puterea lui Dumnezeu? Îi iubeşte Dumnezeu numai pe unii oameni, şi pe alţii nu? Cum putem să ne deprindem să lăsăm aceste temeri în grija Domnului şi să avem pacea pe care El ne-o promite?

Matei 6

27 Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui?
28 Şi de ce vă îngrijoraţi de îmbrăcăminte? Uitaţi-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii de pe câmp: ei nici nu torc, nici nu ţes;
29 totuşi vă spun că nici chiar Solomon, în toată slava lui, nu s-a îmbrăcat ca unul din ei.
30 Aşa că, dacă astfel îmbracă Dumnezeu iarba de pe câmp, care astăzi este, dar mâine va fi aruncată în cuptor, nu vă va îmbrăca El cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor?
31 Nu vă îngrijoraţi, dar, zicând: „Ce vom mânca?” sau: „Ce vom bea?” sau: „Cu ce ne vom îmbrăca?”
32 Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele.
33 Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.
34 Nu vă îngrijoraţi, dar, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO