Numai în veşnicie vom putea să cunoaştem pe deplin impactul negativ pe care l-a avut păcatul asupra mediului. Este greu să ne închipuim cum a arătat la început lumea noastră, mediul desăvârşit şi prielnic în care au trăit primii noştri părinţi.

Păcatul nu a afectat numai Pământul. El i-a afectat şi pe oameni. Printre efectele negative pe care le-a avut păcatul asupra oamenilor se numără şi căderea lor în idolatrie, manifestată, printre altele, prin închinarea la fiinţe şi la lucruri create (Romani 1,25), în loc la Creator.

Romani 1

25 căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu şi au slujit şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin.

7. Care este asemănarea dintre închinătorii la Zeul Soare din trecut şi „închinătorii” la soare din lumea contemporană? 2 Împăraţi 23,5; Ieremia 8,2; Ezechiel 8,16

2 Împăraţi 23

5 A izgonit pe preoţii idolilor, puşi de împăraţii lui Iuda să ardă tămâie pe înălţimi în cetăţile lui Iuda şi în împrejurimile Ierusalimului, şi pe cei ce aduceau tămâie lui Baal, soarelui, lunii, zodiilor şi întregii oştiri a cerurilor.

Ieremia 8

2 Le vor întinde în faţa soarelui, în faţa lunii şi în faţa întregii oştiri a cerurilor, pe care le-au iubit ei, cărora le-au slujit, pe care le-au urmat, pe care le-au căutat şi înaintea cărora s-au închinat. Nu le vor mai strânge, nici nu le vor mai îngropa, şi se vor face gunoi pe pământ.

Ezechiel 8

16 Şi m-a dus în curtea dinăuntru a Casei Domnului. Şi iată că la uşa Templului Domnului, între pridvor şi altar, erau aproape douăzeci şi cinci de oameni, cu spatele întors spre Templul Domnului şi cu faţa spre răsărit; şi se închinau înaintea soarelui spre răsărit.

Un lucru de care putem să fim siguri în privinţa mediului în care trăim astăzi este acela că lumina soarelui, deşi foarte importantă pentru sănătatea noastră, poate avea efecte extrem de dăunătoare, dacă ne expunem la ea prea mult. De aceea, într-un anumit sens, închinătorii moderni ai soarelui sunt tot atât de ignoranţi ca şi predecesorii lor de odinioară.

Acum ştim că expunerea excesivă la soare duce la creşterea riscului de îmbolnăvire de cancer de diferite tipuri.

Pe de altă parte, expunerea la soare ajută la producerea vitaminei D, care este esenţială pentru metabolism şi pentru întărirea oaselor, şi ajută totodată la prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Cât timp este bine să ne expunem la soare? Persoanele care trăiesc în zonele calde şi au pielea deschisă la culoare au nevoie de cel puţin cinci minute pe zi de expunere directă, iar cele cu pielea închisă din aceleaşi zone au nevoie de aproximativ treizeci de minute pentru a obţine aceeaşi cantitate de vitamina D. În zonele cu mai puţin soare, vitamina D ar trebui luată din suplimente, sub supraveghere medicală.

De asemenea, este sănătos să dăm perdelele la o parte şi să deschidem fereastra, ca să permitem luminii să intre în casă. Lucrul acesta ajută la distrugerea anumitor bacterii.

Studiile arată că persoanele care nu se expun suficient la lumina soarelui suferă mai uşor de depresii sezoniere. Problema aceasta apare în special în zonele unde zilele sunt mai scurte pe timp de iarnă. Remediul este foarte simplu: mai multă expunere la lumină, chiar şi la lumină artificială, în timpul lunilor de iarnă.

Concluzia? Ca şi în cazul celorlalte principii de sănătate, moderaţia şi echilibrul în ceea ce priveşte expunerea la soare sunt esenţiale.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO