2. Ce a însemnat încercarea la care a fost supus Avraam? De ce i-a cerut Domnul lui Avraam acest lucru? Ce probleme profunde erau în joc? Geneza 22,1-12
_________________________________________________________________________________

Geneza 22 nu ne spune de ce a fost necesară această încercare, dar motivul pare a fi legat de legământul pe care l-a făcut Dumnezeu cu Avraam. În relaţia stabilită prin legământ, Domnul Se aştepta ca patriarhul să umble înaintea Lui şi să fie fără prihană (Gen. 17,1), un principiu pe care Avraam nu l-a respectat întotdeauna (Gen. 16,1-4, 20,1.10).

Isaac a fost fiul făgăduinţei date prin legământ, cel prin care Avraam avea să fie o binecuvântare pentru toată lumea şi astfel, fără acest fiu, făgăduinţele făcute patriarhului nu puteau să se împlinească. Într-un anume sens, cerându-i să-l jertfească pe fiul lui, Dumnezeu îl anunţa pe Avraam că relaţia stabilită prin legământ ajungea la final şi că se sfârşea şi cu făgăduinţele speciale pe care i le făcuse. Avraam nu mai avea să fie instrumentul lui Dumnezeu de binecuvântare a tuturor naţiunilor de pe pământ (Gen. 12,3). Însă Avraam şi-a manifestat credinţa şi devotamentul faţă de Domnul, în mod special prin dispoziţia de a I-l restitui lui Dumnezeu pe fiul lui, încrezându-se în întregime în mila şi în harul Său (Evr. 11,19).

3. Cum a fost posibilă reînnoirea legământului? Gen. 22,13-18
_________________________________________________________________________________

Cerându-i lui Avraam să-l aducă pe fiul lui ca jertfă, Dumnezeu rostea o sentinţă în dreptul lui şi încheia totodată şi planul special pe care îl avusese cu el. Toate acestea însă s-au schimbat radical când, în locul lui Isaac, a fost jertfit un berbec. Dumnezeu i-a dat lui Avraam ceea ce acesta îşi dorea cu disperare: un animal de jertfă care să îl înlocuiască pe fiul lui şi posibilitatea reînnoirii legământului. Jertfa umană (adică moartea păcătosului) a fost înlocuită cu animalul de jertfă, oferit de Domnul, şi nu de Avraam. Astfel Avraam a înţeles taina Evangheliei, a ispăşirii înlocuitoare, întrucât, prin Isus, „Domnul va purta de grijă” de jertfa de ispăşire. (Gen. 22,14)

Suntem înfioraţi când ne gândim la credinţa lui Avraam. Ce lucruri eşti chemat să aduci ca jertfă Domnului, „prin credinţă”? La ce lucruri trebuie să renunţi, pentru ca binecuvântările legământului să rămână ale tale?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO