Sapă adânc!
Prin poruncile Tale mă fac mai priceput. (Psalmii 119:104)
Atât pentru minte, cât şi pentru suflet – şi, de asemenea, pentru trup – legea lăsată de Dumnezeu este aceea că forţa se capătă depunând efort. Exerciţiul este cel care dezvoltă. În conformitate cu această lege, Dumnezeu a avut grijă ca, în Cuvântul Său, să existe mijloacele pentru dezvoltarea mintală şi spirituală.
Biblia cuprinde toate principiile pe care oamenii trebuie să le înţeleagă pentru a se putea pregăti atât pentru viaţa aceasta, cât şi pentru cea viitoare. Şi aceste principii pot fi înţelese de toţi. Niciun om dispus să-i aprecieze învăţăturile nu poate citi un singur pasaj din Biblie fără a rămâne cu vreun gând folositor. Dar cea mai valoroasă învăţătură a Bibliei nu se câştigă printr-un studiu ocazional sau incoerent. Marele sistem al adevărului nu este prezentat în aşa fel încât să poată fi înţeles de cititorul grăbit sau neatent. Multe dintre comorile sale stau îngropate la mare adâncime şi nu se poate ajunge la ele decât printr-o cercetare sârguincioasă şi printr-un efort continuu. Adevărurile care compun marele întreg trebuie căutate şi adunate, „puţin aici, puţin acolo” (Isaia 28:10).
Când sunt căutate şi puse laolaltă în acest fel, se va descoperi că se potrivesc perfect unul cu celălalt. Fiecare evanghelie este un supliment al celorlalte, fiecare profeţie – o explicaţie a alteia, fiecare adevăr – o dezvoltare a unui alt adevăr. Simbolurile sistemului de închinare iudaic sunt clarificate de Evanghelie. Fiecare principiu din Cuvântul lui Dumnezeu îşi are locul său, fiecare fapt – propria însemnătate. Iar structura completă, ca plan şi execuţie, dă mărturie despre Autorul ei. Doar mintea Celui Infinit putea concepe o asemenea structură.
Cele mai înalte facultăţi ale minţii umane sunt puse intens la lucru când cercetăm diferitele părţi ale Bibliei şi studiem legăturile dintre ele. Nimeni nu se poate angaja într-un asemenea studiu fără să-şi întărească mintea de pe urma lui. Iar valoarea mintală a studiului biblic nu rezidă numai în a cerceta adevărul şi a-l pune cap la cap. Ea constă şi în efortul care se cerc pentru a înţelege temele prezentate. Mintea care se ocupă numai de chesti uni comune se piperniceşte şi slăbeşte. Dacă nu i se dă niciodată sarcina de a înţelege adevăruri mari şi cuprinzătoare, îşi pierde după un timp puterea de creştere. Ca o apărare împotriva acestei degenerări şi ca un stimulent pentru dezvoltare, nimic nu poate egala studiul Cuvântului lui Dumnezeu.
Educaţie, pp. 123-124