Conformism, compromis şi criză în închinare

Studiul 8

13 august 2011


Pentru studiul de săptămâna aceasta, citeşte: Gen. 6,5; Deut. 12,8; 13,18; 1 Împ. 11,1-13; 1 Împ. 18; Ier. 17,5; Mal. 3,16-18; 4,1-6.

Sabat după-amiază

Text de memorat: Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul.” (Evrei 5,14)

În 1954, William Golding a scris romanul Împăratul muştelor, în care povesteşte despre experienţele unui grup de copii englezi abandonaţi pe o insulă, în urma unui accident aviatic. Golding construieşte aici o parabolă modernă despre răutatea caracteristică fiinţelor umane. Mesajul este cu atât mai impresionant cu cât personajele sunt nişte copii, care se presupune că ar fi întruchiparea inocenţei. Ideea este că sufletul omului este corupt, rău, egoist şi violent.

Creştinii ştiu foarte bine lucrul acesta. Răutatea şi păcătoşenia omului sunt clar prezentate în mesajul creştin. Biblia nu ne lasă niciun dubiu în această privinţă. Dar, deşi oamenii resping răul, în general, răspunsul la întrebarea „Ce este răul?” este mai dificil de dat. Părerile sunt împărţite.

Săptămâna aceasta, vom studia în continuare tema închinării şi ne vom opri în mod special asupra unui rău care a avut consecinţe devastatoare asupra poporului lui Dumnezeu şi asupra oamenilor, în general. Vom vedea ce a avut de suferit poporul Israel din vechime şi ne vom întreba cât de vulnerabili suntem noi la acest rău.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO