Nu ştim cum a scăpat Abiatar când familia lui a fost omorâtă. Tot ce ni se spune este că el a scăpat şi a plecat la David. Totuşi, înainte de a fugi, Abiatar a reuşit să ia efodul (vezi 1 Samuel 23,6), unul dintre obiectele cele mai importante ale preoţiei (parte a veşmântului sfânt purtat de preoţi, vezi Exod 28,6; 39,2-7), care era folosit pentru a-L întreba pe Dumnezeu cu privire la voia Sa, când erau luate decizii. Cel puţin în două ocazii, autorul biblic raportează că David l-a chemat pe Abiatar şi i-a cerut să aducă efodul (1 Samuel 23,9-12; 30,7.8).

1 Samuel 23

6. Cand a fugit Abiatar, fiul lui Ahimelec, la David, in Cheila, s-a coborat cu efodul in mana.

Exod 28

6. Efodul sa-l faca de aur, de fir albastru, purpuriu si caramiziu si de in subtire rasucit; sa fie lucrat cu maiestrie.

Exod 39

2. Au facut efodul de aur, de fir albastru, purpuriu si caramiziu si de in subtire rasucit.
3. Au intins niste placi de aur si le-au taiat in fire subtiri, pe care le-au tesut in materiile vopsite in albastru, in purpuriu si in caramiziu si in in subtire; era lucrat cu maiestrie.
4. I-au facut niste umerari care se impreunau cu el, asa ca la cele doua capete ale lui, efodul era legat cu ei.
5. Braul era de aceeasi lucratura ca efodul si prins de el; era de aur, de fir albastru, purpuriu si caramiziu si de in subtire rasucit, cum poruncise lui Moise, Domnul.
6. Au pregatit pietrele de onix, le-au prins in legaturi de aur si au sapat pe ele numele fiilor lui Israel, cum se sapa pecetile.
7. Le-au pus pe umerarii efodului, ca pietre de aducere aminte pentru fiii lui Israel, cum poruncise lui Moise, Domnul.

1 Samuel 23

9. David, luand cunostinta de acest plan rau pe care-l punea la cale Saul impotriva lui, a zis preotului Abiatar: „Adu efodul!”
10. Si David a zis: „Doamne Dumnezeul lui Israel, robul Tau a aflat ca Saul vrea sa vina la Cheila ca sa nimiceasca cetatea din pricina mea.
11. Ma vor da in mainile lui locuitorii din Cheila? Se va cobori Saul aici, cum a aflat robul Tau? Doamne Dumnezeul lui Israel, binevoieste si descopera lucrul acesta robului Tau!” Si Domnul a raspuns: „Se va cobori.”
12. David a mai zis: „Ma vor da locuitorii din Cheila, pe mine si pe oamenii mei, in mainile lui Saul?” Si Domnul a raspuns: „Te vor da.”

1 Samuel 30

7. El a zis preotului Abiatar, fiul lui Ahimelec: „Adu-mi efodul!” Abiatar a adus efodul la David.
8. Si David a intrebat pe Domnul: „Sa urmaresc oastea aceasta? O voi ajunge?” Domnul i-a raspuns: „Urmareste-o, caci o vei ajunge si vei izbavi totul.”

Spre deosebire de cei mai mulţi dintre noi, cei de astăzi, oamenii din zilele lui Abiatar nu aveau acces la Cuvântul scris al lui Dumnezeu. Erau numai câteva copii scrise de mână ale Legii (Pentateucul), aşa că majoritatea oamenilor nu aveau ocazia de a studia ei înşişi Cuvântul lui Dumnezeu. Cei mai mulţi dintre noi au privilegiul de a avea acces direct la Biblie. Dumnezeu a făgăduit că ne va da Duhul Sfânt pentru a ne explica Scriptura, atât personal, cât şi colectiv (Ioan 14,26). De asemenea, Dumnezeu foloseşte oameni pentru a ne da sfaturi bune (Proverbe 20,18) şi lucrează şi prin diferite împrejurări (Romani 8,28).

Ioan 14

26. Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant, pe care-L va trimite Tatal in Numele Meu, va va invata toate lucrurile si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.

Proverbe 20

18. Planurile se pun la cale prin sfat! Fa razboiul cu chibzuinta.

Romani 8

28. De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau.

2. Care au fost câteva dintre funcţiile îndeplinite de Abiatar în calitate de preot? 1 Samuel 23,9-13; 2 Samuel 15,24; 17,15-22.

1 Samuel 23

9. David, luand cunostinta de acest plan rau pe care-l punea la cale Saul impotriva lui, a zis preotului Abiatar: „Adu efodul!”
10. Si David a zis: „Doamne Dumnezeul lui Israel, robul Tau a aflat ca Saul vrea sa vina la Cheila ca sa nimiceasca cetatea din pricina mea.
11. Ma vor da in mainile lui locuitorii din Cheila? Se va cobori Saul aici, cum a aflat robul Tau? Doamne Dumnezeul lui Israel, binevoieste si descopera lucrul acesta robului Tau!” Si Domnul a raspuns: „Se va cobori.”
12. David a mai zis: „Ma vor da locuitorii din Cheila, pe mine si pe oamenii mei, in mainile lui Saul?” Si Domnul a raspuns: „Te vor da.”
13. Atunci David s-a sculat cu oamenii lui, in numar de aproape sase sute de insi; au iesit din Cheila si s-au dus unde au putut. Saul, afland ca David a scapat din Cheila, s-a oprit din mers.

2 Samuel 15

24. Tadoc era si el acolo, si cu el toti levitii, ducand chivotul legamantului lui Dumnezeu; si au asezat jos chivotul lui Dumnezeu, si Abiatar se suia, in timp ce tot poporul ispravea de iesit din cetate.

2 Samuel 17

15. Husai a zis preotilor Tadoc si Abiatar: „Ahitofel a dat cutare si cutare sfat lui Absalom si batranilor lui Israel, si eu i-am sfatuit cutare si cutare lucru.
16. Acum trimiteti indata stire lui David si spuneti-i: „Nu sta noaptea in campiile pustiului, ci du-te mai departe, ca nu cumva imparatul si tot poporul care este cu el sa fie in primejdie sa piara.”
17. Ionatan si Ahimaat stateau langa fantana Roguel. Slujnica venea si le aducea stiri, iar ei se duceau sa dea de veste imparatului David; caci nu indrazneau sa se arate si sa intre in cetate.
18. Dar odata i-a zarit un tanar si a spus lui Absalom. Ei au plecat amandoi in graba si au ajuns la Bahurim, la casa unui om care avea o fantana in curte, si s-au coborat in ea.
19. Femeia a luat o invelitoare, a intins-o peste gura fantanii si a imprastiat urluiala pe ea, ca sa nu dea nimic de banuit.
20. Slujitorii lui Absalom au intrat in casa la femeia aceasta si au zis: „Unde sunt Ahimaat si Ionatan?” Femeia le-a raspuns: „Au trecut paraul.” Au cautat, si negasindu-i, s-au intors la Ierusalim.
21. Dupa plecarea lor, Ahimaat si Ionatan au iesit din fantana si s-au dus sa dea de stire imparatului David. Au zis lui David: „Sculati-va si grabiti-va de treceti apa, caci Ahitofel a planuit cutare si cutare lucru impotriva voastra.”
22. David si tot poporul care era cu el s-au sculat si au trecut Iordanul; cand se lumina de ziua, nu ramasese niciunul care sa nu fi trecut Iordanul.

În afară de acestea, Abiatar trăise experienţa unei traume personale şi, asemenea lui David, era un fugar fără adăpost, fapt care l-a pregătit să-i slujească mai bine viitorului împărat al lui Israel, care, de asemenea, era într-o continuă fugă. El putea să înţeleagă frustrările şi temerile pe care trebuie să le fi simţit adesea David şi oamenii lui în faţa unei persecuţii neîncetate.

Identificarea cu altcineva sau cu un grup este importantă în concepţia Noului Testament cu privire la preoţie. Autorul Epistolei către evrei ne spune că Isus poate să ne fie Mare-Preot, deoarece El poate să simtă pe deplin împreună cu noi (Evrei 2,17).

Evrei 2

17. Prin urmare, a trebuit sa Se asemene fratilor Sai in toate lucrurile, ca sa poata fi, in ce priveste legaturile cu Dumnezeu, un Mare Preot milos si vrednic de incredere, ca sa faca ispasire pentru pacatele norodului.

Citeşte 1 Petru 2,9. Noul Testament ne învaţă cu claritate că toţi avem responsabilităţile preoţiei în societatea noastră. Chemarea noastră nu vine de la noi înşine. Isus a spus: „Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi şi v-am rânduit să mergeţi şi să aduceţi roadă, şi roada voastră să rămână, pentru ca orice veţi cere de la Tatăl, în Numele Meu, să vă dea(Ioan 15,16). Această chemare nu ne face să fim preoţi ai Vechiului Testament, nici apostoli ai Noului Testament, ci Dumnezeu ne cere să mijlocim pentru familiile noastre şi pentru toţi cei din jurul nostru. Cum poţi să slujeşti mai bine ca „preot”?

1 Petru 2

9. Voi insa sunteti o semintie aleasa, o preotie imparateasca, un neam sfant, un popor pe care Dumnezeu Si l-a castigat ca sa fie al Lui, ca sa vestiti puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din intuneric la lumina Sa minunata;
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO