1. Citeşte 1 Samuel 21,1-9 şi 1 Samuel 22,6-23 şi răspunde la următoarele întrebări:

1 Samuel 21

1. David s-a dus la Nob, la preotul Ahimelec, care a alergat speriat inaintea lui si i-a zis: „Pentru ce esti singur si nu este nimeni cu tine?”
2. David a raspuns preotului Ahimelec: „Imparatul mi-a dat o porunca si mi-a zis: „Nimeni sa nu stie nimic de pricina pentru care te trimit si de porunca pe care ti-am dat-o.” Am hotarat un loc de intalnire cu oamenii mei.
3. Acum ce ai la indemana? Da-mi cinci paini sau ce se va gasi.”
4. Preotul a raspuns lui David: „N-am paine obisnuita la indemana, ci numai paine sfintita, doar daca oamenii tai s-au ferit de impreunarea cu femei!”
5. David a raspuns preotului: „Ne-am ferit de impreunarea cu femei de trei zile de cand am plecat, si toti oamenii mei sunt curati; de altfel, daca aceasta este o fapta necurata, va fi sfintita negresit azi de acela care o va face.”
6. Atunci preotul i-a dat painea sfintita, caci nu era acolo alta paine decat painea pentru punerea inainte, care fusese luata dinaintea Domnului, ca sa fie inlocuita cu paine calda, in clipa cand luasera pe cealalta.
7. Chiar in ziua aceea, se afla acolo inchis inaintea Domnului un om dintre slujitorii lui Saul; era un edomit, numit Doeg, capetenia pastorilor lui Saul.
8. David a zis lui Ahimelec: „N-ai la indemana o sulita sau o sabie? Caci nu mi-am luat cu mine nici sabia, nici armele, pentru ca porunca imparatului era grabnica.”
9. Preotul a raspuns: „Iata sabia lui Goliat, filisteanul, pe care l-ai omorat in Valea Terebintilor; este invelita intr-un covor, in dosul efodului; daca vrei s-o iei, ia-o, caci nu este alta aici.” Si David a zis: „Nu-i alta ca ea; da-mi-o.”

1 Samuel 22

6. Saul a aflat ca David si oamenii lui au fost descoperiti. Saul sedea sub tamarisc, la Ghibeea, pe inaltime; avea sulita in mana, si toti slujitorii lui stateau langa el.
7. Si Saul a zis slujitorilor sai de langa el: „Ascultati, beniamiti! Va va da fiul lui Isai la toti ogoare si vii? Va face el din voi toti capetenii peste o mie si capetenii peste o suta?
8. Daca nu, de ce v-ati unit toti impotriva mea si nimeni nu mi-a dat de stire despre legamantul fiului meu cu fiul lui Isai? Pentru ce n-a fost nimeni dintre voi pe care sa-l doara inima pentru mine si sa ma instiinteze ca fiul meu a rasculat pe robul meu impotriva mea, ca sa-mi intinda curse, cum face astazi?”
9. Doeg, edomitul, care era si el printre slujitorii lui Saul, a raspuns: „Eu am vazut pe fiul lui Isai venind la Nob, la Ahimelec, fiul lui Ahitub.
10. Ahimelec a intrebat pe Domnul pentru el, i-a dat merinde si i-a dat sabia lui Goliat, filisteanul.”
11. Imparatul a trimis dupa Ahimelec, fiul lui Ahitub, preotul, si dupa toata casa tatalui sau, dupa preotii care erau la Nob. Ei au venit toti la imparat.
12. Saul a zis: „Asculta, fiul lui Ahitub!” El a raspuns: „Iata-ma, domnul meu!”
13. Saul i-a zis: „Pentru ce v-ati unit impotriva mea, tu si fiul lui Isai? Pentru ce i-ai dat paine si o sabie si ai intrebat pe Dumnezeu pentru el, ca sa se ridice impotriva mea si sa-mi intinda curse, cum face astazi?”
14. Ahimelec a raspuns imparatului: „Care dintre slujitorii tai poate fi pus alaturi cu credinciosul David, ginerele imparatului, gata la poruncile lui si inconjurat cu cinste in casa ta?
15. Oare de astazi am inceput eu sa intreb pe Dumnezeu pentru el? Departe de mine asa ceva! Sa nu arunce imparatul nicio vina asupra robului sau, nici asupra nimanui din casa tatalui meu, caci robul tau nu stie nimic din toate acestea, nici lucru mic, nici lucru mare.”
16. Imparatul a zis: „Trebuie sa mori, Ahimelec, tu si toata casa tatalui tau.”
17. Si imparatul a zis alergatorilor care stateau langa el: „Intoarceti-va si omorati pe preotii Domnului; caci s-au invoit cu David: au stiut bine ca fuge si nu mi-au dat de veste.” Dar slujitorii imparatului n-au voit sa intinda mana ca sa loveasca pe preotii Domnului.
18. Atunci imparatul a zis lui Doeg: „Intoarce-te si loveste pe preoti.” Si Doeg, edomitul, s-a intors si a lovit pe preoti; a omorat in ziua aceea optzeci si cinci de oameni care purtau efodul de in.
19. Saul a mai trecut prin ascutisul sabiei cetatea preoteasca Nob; barbati si femei, copii si prunci, boi, magari si oi: toti au cazut sub ascutisul sabiei.
20. Un fiu al lui Ahimelec, fiul lui Ahitub, a scapat. Numele lui era Abiatar. A fugit la David
21. si i-a spus ca Saul a ucis pe preotii Domnului.
22. David a zis lui Abiatar: „M-am gandit chiar in ziua aceea ca Doeg, edomitul, fiind acolo, nu se putea sa nu spuna lui Saul. Eu sunt pricina mortii tuturor sufletelor din casa tatalui tau.
23. Ramai cu mine, nu te teme de nimic, caci cel ce cauta sa ia viata mea cauta s-o ia si pe a ta; langa mine vei fi bine pazit.”

Ce minciună îi spune David lui Ahimelec cu privire la motivul pentru care s-a aflat acolo?

Ce i s-a întâmplat lui Ahimelec, ca rezultat al încrederii lui în David?

Cum a căutat Saul să-şi întoarcă oamenii împotriva lui David? Ce fel de argument a folosit el?

Cum îi răspunde Ahimelec lui Saul cu privire la caracterul şi credincioşia lui David?

Ce ne spune reacţia lui Saul cu privire la cât de căzut, degradat şi răzbunător ajunsese?

De ce crezi că Doeg, un străin, a vrut să facă lucrul pe care slujitorii lui Saul au refuzat să-l facă?

Cum răspunde David la vestea masacrului? În ce sens a fost corect răspunsul lui?

Ce îi promite David fiului lui Ahimelec, care a reuşit să scape de măcel?

Observă, în relatarea aceasta, contrastul dintre onoare şi dezonoare, credincioşie şi necredincioşie. Observă dezastrul dezlănţuit din cauza necinstei şi a păcatului. Cu ce fel de probleme morale te confrunţi chiar acum? Ce fel de alegeri morale trebuie să faci? Gândeşte-te la consecinţele faptelor tale înainte de a le săvârşi.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO