Probleme legate de hrană în lumea contemporană
7. Cum să înţelegem Romani 14,17 în contextul subiectului studiat săptămâna aceasta? Ce extreme trebuie să evităm?
Romani 14
17 Căci Împărăţia lui Dumnezeu nu este mîncare şi băutură, ci neprihănire, pace şi bucurie în Duhul Sfînt.
Ca adventişti, ar trebui să fim recunoscători pentru sfaturile cu privire la sănătate pe care le-am primit. Ştiinţa medicală confirmă principiile de bază ale alimentaţiei pe care o susţinem. În 1909, la Conferinţa Generală, Ellen G. White a dat următorul sfat: „Noi nu trasăm nicio linie precisă de urmat în dietă; dar spunem că, în ţările unde sunt din abundenţă fructe, cereale, alune şi nuci, carnea nu este hrana potrivită pentru poporul lui Dumnezeu.” (Mărturii,ediţia 1991, vol. 9, pag. 131). Cu alte cuvinte, dacă avem posibilitatea să ne hrănim sănătos, ar trebui să profităm de ea. Alimentaţia aceasta nu ne face neprihăniţi, nu ne face sfinţi şi, fără îndoială, că nu ne dă dreptul de a-i judeca pe cei care nu mănâncă aşa cum noi socotim că este cel mai bine. Însă ea ne poate face mai sănătoşi şi cine nu vrea să fie sănătos?
În prezent, nutriţioniştii folosesc o schemă, piramida alimentaţiei, în care se arată alimentele şi cantităţile în care ar trebui consumate, după principiul: alimentele „de bază” (care trebuie consumate în cantităşi mai mari sau mai frecvent) sunt la baza piramidei. Există piramide alcătuite pentru omnivori, pentru lacto-ovo-vegetarieni şi pentru vegetarienii stricţi. Un exemplu de piramidă pentru omnivori este piramida mediteraneeană, împărţită, de jos în sus, în 3 secţiuni: zilnic, săptămânal şi lunar. I. Zilnic se recomandă de la bază spre vârf 4 nivele de alimente: 1.cereale: pâine, paste, orez, couscous, mămăligă, alte cereale integrale şi cartofi; 2. fructe, legume, leguminoase şi nuci/alune; 3. ulei de măsline; 4. lactate: brânză şi iaurt. II. O porţie pe săptămână are 4 nivele, de jos în sus: 1. peşte, 2. carne de pasăre, 3. ouă, 4. dulciuri. III. O porţie pe lună – un singur nivel: carnea roşie. În piramida lacto-ovo-vegetariană, la baza piramidei (nivelul 1) sunt cerealele integrale şi leguminoasele; fructele şi legumele – nivelul 1 sau 2, alături de nuci, alune, seminţe, albuş de ou, soia şi preparate din soia, lactate şi uleiuri vegetale, iar nivelul 3 (o dată pe săptămână) ouăle şi dulciurile. În piramida strict vegetariană nu sunt produse de origine animală (carne, lactate şi ouă), dar se vor introduce suplimentele de vitamină B12, vitamina D, calciu şi zinc. Interesant este că, la baza tuturor piramidelor, se află activitatea fizică zinică.
Sănătatea este un dar preţios. Alimentaţia joacă un rol de prim rang în păstrarea sau redobândirea sănătăţii. Prin urmare, cât de înţelepţi ne-am dovedi dacă, practicând autodisciplina, am face tot ce ţine de noi ca să ne hrănim corect.
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO