5. Ce făgăduinţă ne este dată în Is. 40,31? Ce alte făgăduinţe îţi merg la suflet? Cum poţi să le aplici la viaţa ta?

Isaia 40

31 dar cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc puterea, ei zboară ca vulturii; aleargă, şi nu obosesc; umblă, şi nu ostenesc.

În experimentul istoric pe care l-a condus la Universitatea Harvard, dr. Pitts le-a cerut atleţilor – care mergeau pe banda de alergare cu o viteză de 5,5 km/h într-un mediu supraîncălzit – să consume tot atâta apă câtă pierdeau prin transpiraţie. La sfârşitul experimentului, atleţii au declarat că se simţeau în stare să continue mersul pe bandă, deşi trecuseră deja şapte ore! – G. C. Pitts, R. E. Johnson, F. C. Conzolazio, „Work in the Heat as Affected by Intake of Water, Salt, and Glucose” [Activitatea în căldură şi influenţa consumului de apă, sare şi glucoză asupra ei], American Journal of Physiology 142:253, 1944. În a doua zi a experimentului, atleţii nu au primit apă şi au ajuns la extenuare în numai trei ore şi jumătate.

Mesajul este evident. Apa ne dă putere şi energie, mai ales atunci când ne angajăm într-o activitate intensă. Pe de altă parte, consumul scăzut de apă poate avea ca rezultat deshidratarea, care duce repede la oboseală şi epuizare. În acelaşi timp, consumul insuficient de apă poate pune în pericol funcţiile vitale. Deşi vor intra în acţiune mecanismele de compensare, lipsa cronică de apă poate declanşa boala.

Este posibil ca aportul adecvat de lichide să reducă durerile de cap, ducând astfel la diminuarea nevoii de a lua medicamente, care pot avea efecte secundare dăunătoare, îndeosebi dacă sunt luate des. După cum ştiu cei mai mulţi atleţi, în timpul exerciţiilor îndelungate şi intense, necesarul de apă creşte semnificativ.

Este posibil să te îmbolnăveşti şi dacă bei prea multă apă. Cantitatea adecvată de apă depinde de mai mulţi factori: de temperatura, de greutatea corpului sau de funcţionarea rinichilor. De obicei, un semn că bem apă suficientă este urina deschisă la culoare sau chiar incoloră. În cele mai multe cazuri, oamenii trebuie să facă efortul de a bea 6-8 pahare (1 pahar însemnând aproximativ 250 ml) de apă pe zi şi chiar mai mult, dacă muncesc intens într-un mediu supraîncălzit.

Ia decizia de a nota câtă apă bei zilnic. Dacă vei constata că nu consumi suficientă, hotărăşte-te să faci ceva în această privinţă. Consumul de apă este un lucru foarte simplu, care aduce atât de multe beneficii!

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO