Ucenicia si pocainta – cazul Petru

Petru este cunoscut ca acel ucenic impulsiv, care intotdeauna avea ceva de spus cu privire la orice. Luca 22,33.34 spune ca Petru era atat de sigur de sine si de ucenicia lui, incat a promis sa mearga cu Isus chiar in temnita si la moarte. Desigur, nu mult după aceea, a trebuit sa-si retraga aceste cuvinte (Mat. 26,69-75).
5. Ce ni se spune in Ioan 18,1-11 cu privire la personalitatea si la caracterul lui Petru, mai ales in lumina celor scrise in Matei 26,69-75?
______________________________________________________________
Cu totii stim despre caderea lui Petru. Ea ramane o lectie deosebita pentru toti ucenicii lui Hristos. Nu putem lucra pentru Domnul in puterea noastra. Cat de important este, asadar, sa ne predam în fiecare zi lui Isus. El este Vita, noi suntem mladitele – fara El, nu putem face nimic, mai ales nu putem sa fim ucenici credinciosi. Zelul nostru pentru Domnul si cauza Lui este minunat, dar trebuie sa se manifeste sub domnia lui Isus Hristos.
6. Ce poate sa faca Isus pentru ucenicii Sai care, pocaindu-se de greselile facute, nu renunta la El? Ioan 21,15-19
„Aici se da o invatatura pentru toti urmasii lui Hristos. Evanghelia nu face niciun compromis cu raul. Ea nu poate sa scuze pacatul. Pacatele ascunse trebuie sa fie marturisite in ascuns inaintea lui Dumnezeu; dar, in ceea ce priveste pacatele fatise, trebuie sa se faca marturisire pe fata… Dand dovada de pocainta, ucenicul, pe cat ii sta in putinta, trebuie sa indeparteze aceasta ocara…
De trei ori Petru Il tagaduise pe fata pe Domnul sau si de trei ori Isus a obtinut de la el asigurarea iubirii si a credinciosiei lui, indreptand intrebarea aceea hotarata ca pe o sageata infocata catre inima lui ranita. Inaintea ucenicilor Sai, Isus descoperise adancimea pocaintei lui Petru si dovedise cat de umil era acum ucenicul increzut de pe vremuri.” – Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii, pag. 811-812
Isus i-a descoperit lui Petru ca avea sa sfarseasca murind pentru Domnul pe care Il iubea cu atata inflacarare. In cele din urma, cuvintele lui Petru s-au implinit, dar numai dupa ce ucenicul a invatat cateva lectii grele cu privire la ucenicie.
Ai facut vreodata promisiuni laudaroase, doar ca sa vezi iar si iar ca nu poti sa le implinesti? Ce poti invata din istoria lui Petru, care sa te ajute sa nu renunti?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO