Ucenicia si firea noastra – cazul fiilor tunetului

Intre cei doisprezece ucenici ai lui Isus au existat cel putin doua perechi de frati. Cand i-a chemat pe Iacov si pe Ioan, Isus i-a numit Boanerghes „fiii tunetului” (Marcu 3,17). Unii comentatori cred ca Isus le-a dat acest nume din cauza temperamentului lor navalnic si firii lor nestapanite.
De aceea, am ales si situatia acestor ucenici ca pe un caz-tip de ucenicie.
4. Cum au reactionat ucenicii atunci cand samaritenii dintr-un sat L-au respins pe Isus? Luca 9,51-56. Incearcă sa te pui in locul acestor ucenici. Ce motive ar fi avut sa reactioneze astfel? Ce Il auziseră ei pe Isus spunând sau ce alte exemple din Vechiul Testament le-ar fi putut veni în minte, care sa-i determine sa reactioneze in felul acesta? Vezi, de exemplu, Gen. 6,7; Mat. 8,12; 13,42; Marcu 6,11.
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
Exista mai multe aspecte legate de reactia ucenicilor. Descoperim aici zelul lor pentru Domnul, care este bun si pe care ucenicii se cuvenea sa il aiba. Dar zelul gresit orientat, fie el chiar si pentru o cauza buna, poate face mai mult rau decat bine. De exemplu, Iacov şi Ioan l-au luat drept model pe Ilie. Singura problema este aceea ca au aplicat gresit acest model. Ilie a cerut sa se coboare foc din cer pentru a mistui jertfa (1 Împ. 18), nu pe oamenii impotrivitori (care au murit altfel).
Mai grava decat acest zel gresit orientat a fost impulsivitatea lor si atitudinea condamnatoare pe care au manifestat-o fata de cei pacatosi. Lucrarea fiecărui ucenic al lui Hristos trebuie sa fie aceea de a cauta cai prin care sa-i aduca pe pacatosi la piciorul crucii, sa le arate indurarea lui Dumnezeu si harul Sau uimitor, dovedite prin faptul ca a suferit El Insusi pedeapsa pentru pacatele lor. Astfel, indiferent cat de plina de pacat a fost viata lor, prin Isus pot primi iertare deplina si o noua viata in El. Aceasta este lucrarea noastra, ca ucenici; judecata trebuie sa o lasam in seama Domnului.
Cat de condamnatoare este atitudinea ta fata de aceia pe care ii consideri rataciti si gresiti? Cum putem sa le aratam acestor oameni harul si indurarea lui Dumnezeu, fara sa le lasam impresia ca trecem cu vederea sau ca le aprobam modul de viata si convingerile?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO