Marcu 3 incepe prezentandu-ni-L pe Isus cum intra intr-o sinagoga si vindeca in Sabat un om cu mana uscata – una dintre renumitele Sale vindecari din Sabat. In acest pasaj descoperim si o amara ironie: conducatorii cautau cum sa-L omoare, in timp ce poporul se ingramadea in jurul Sau, dornic sa-L urmeze (Marcu 3,1-12). Unii se temeau de puterea Sa, in timp ce altii tanjeau sa fie binecuvantati si vindecati de El.

1. Citeste Marcu 3,13-19. Despre ce este vorba aici? Vezi si Luca 6,12-16.
______________________________________________________________
Din ambele relatari, se pare ca, la un moment dat, Isus S-a retras din mijlocul multimii care Il urma, luand cu Sine un grup ales de ucenici. Dintre acestia, El i-a ales apoi pe cei doisprezece care sa indeplineasca lucrarea de apostoli.
Pentru aceasta misiune, Isus i-a pus deoparte pe aceia pe care i-a considerat potriviti. Aceasta inseamna, asa cum am vazut, ca initiativa Ii apartine Lui. El adreseaza chemarea, iar noi raspundem. Lucrul acesta presupune ca noi sa fim mereu disponibili pentru slujire, indiferent de locul sau de rolul in care suntem chemati sa servim. Prin ce se deosebesc ucenicii de apostoli? Ucenicii erau invatacei. Ei urmau un invatator, ca sa studieze impreuna cu el si sa se instruiasca. Termenul apostol vine din doua cuvinte grecesti, apo si stello, care inseamna „a trimite din partea cuiva”. Un apostol era un ambasador sau un emisar trimis sa reprezinte un maestru (invatator) sau o imparatie. Desi atat ucenicul, cat si apostolul sunt invatacei, sau discipoli, apostolul primea o instruire suplimentara, pentru a fi trimis ca reprezentant al maestrului sau al organizatiei respective. Isus i-a desemnat pe cei doisprezece pentru a fi tot timpul cu El si pentru ca, apoi, sa i poata trimite in lume sa predice. Matei spune ca El „le-a dat putere sa scoata afara duhurile “necurate si sa tamaduiasca orice fel de boala si orice fel de neputinta” (Mat.10,1). Se pare ca El i-a ales ca sa-i pregateasca sa fie lucratori instruiti, care sa se ingrijeasca de multimea de oameni care Il urmau oriunde Se ducea. (Vezi Comentariul Biblic AZS, vol. 5, pag. 322.)

Cat de multumit esti de lucrarea pe care o faci pentru Domnul? Ar trebui sa faci mai mult? Ai putea sa faci mai mult? Ce te retine? In majoritatea cazurilor, nu cumva este vorba despre mandria si prejudecatile noastre?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO