V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea să rămână în voi, și bucuria voastră să fie deplină.
Ioan 15:11

Ascultă ediția audio aici.

Prinși cu atâtea istorii triste în jurul nostru (nici măcar nu vreau să le numesc), am uitat să vorbim despre frumos și bucurie, despre plăcere sau bunăstare. Am uitat să vorbim despre dragoste și speranță. Am uitat să așteptăm cu bucurie ziua de mâine. Am renunțat la cuvintele ideal sau perspectivă. Ne-am lăsat atinși de tristețe, durere și neîmplinire, de nori după care nu mai răsare soarele, ca și cum scopul vieții ar fi suferința. Dar afirmația Mântuitorul din versetul 11, „și bucuria voastră să fie deplină”, schimbă perspectiva de la întuneric la lumină. Ne face să depășim prejudecata cum că bucuria nu este tocmai o atitudine potrivită pentru un creștin.

Scriptura prezintă bucuria ca o roadă a Duhului Sfânt, iar Mântuitorul vorbește despre bucuria deplină. Suntem tentați să credem că bucuria apare ca urmare a unei situații care ne avantajează. Privită dintr-o perspectivă pur umană, bucuria vine și trece în funcție de situații și împrejurări.

Versetul 11 din capitolul 15 începe cu afirmația: „V-am spus aceste lucruri…”. Ce le spune? Dacă mă uit mai atent la capitolul 15, descopăr un principiu care scoate religia din zona plictisitoare a formelor și o duce în zona nebănuit de frumoasă a relației. Versetul 1 ne spune că El este adevărata Viță, și Tatăl este Vierul. Nu-i așa că e superb pasajul? Relația dintre viță și viticultor, dintre Tată și Fiu. Principiul relației apare în mai multe pasaje din Sfânta Scriptură. Unul foarte frumos fiind tot aici, în versetul 4: „Rămâneți în Mine, și Eu voi rămâne în voi…”. Eu în voi – relație. Înțeleg din spusele Mântuitorului că bucuria deplină despre care vorbește nu este legată de împrejurări. Nu este o consecință a unor stări interioare de extaz și împlinire sufletească. Bucuria deplină nu-l desparte pe creștin de realitatea lumii în care trăiește, promițându-i o lume mai bună. Bucuria deplină este aici și acum și în fiecare generație și în fiecare creștin, ea fiind roada Duhului Sfânt.

Te-ai gândit vreodată să-ți evaluezi starea spirituală prin bucuria deplină de care vorbește Isus? Îți propun să o faci acum.

 

autor: Horea Tămășan

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO