„Poporul Meu piere din lipsă de cunoștință.” (Osea 4:6)

Ascultă ediția audio aici.

Potrivit sondajelor, oamenii citesc foarte puțin. Ecranele sunt cele mai mari consumatoare de timp. Societatea actuală încurajează trăirea vieții după plăcere și emoție. Prin structura ei, ne-a răpit timpul necesar pentru a gândi atunci când luăm o decizie. Ne bombardează cu multe informații și nu ne lasă timp să gândim. Reclame, filme, rețele de socializare, muzică – toate cu un mesaj puternic emoțional, concepute să anihileze rațiunea. Studiile demonstrează că, după două minute de când ne așezăm în fața unui ecran, creierul intră sub influența undelor alfa, care lasă să treacă informația fără filtrul rațiunii. La această stare deja hipnotică adaugă un mesaj vizual sau auditiv profund emoțional, și ești aproape sclavul a ceea ce ai vizionat! Nu e de mirare că suntem influențați ușor de mesajele primite prin intermediul canalelor media.

Încearcă să ții un auditoriu atent mai mult de 10 minute, și vei avea mari probleme, mai ales dacă discursul este unul rațional! Dacă te adresezi emoțiilor, spunând o poveste sentimentală, șansele de a fi ascultat cresc.

Cred că superficialitatea influențează negativ deciziile spirituale ale multor oameni, inclusiv ale tinerilor. Întrebările fundamentale ale vieții nu pot fi explicate în două minute. O concepție despre lume și viață abordează teme ca origine, sens, moralitate, speranță, iar răspunsurile trebuie să fie bine argumentate. De aceea e nevoie de timp, de analiză, de răbdare, exact ceea ce contextul social nu ne oferă la momentul actual. Emoțiile nestăpânite ne grăbesc să dăm un răspuns rapid, nu adevărat. Ia-ți timp azi să stai de vorbă cu tine, să stai de vorbă cu Dumnezeu! Fă-ți un program de studiu și ține-te de el! Nu-i lăsa pe alții să gândească pentru tine! Citește mai mult decât ecranele rătăcite prin casă! Citește Biblia, citește cărți care îți pot dezvolta judecata sănătoasă și care te conduc spre adevăr, ca să nu fii înșelat vreodată de filozofiile acestei lumi! Umple-ți timpul cu activități care îți antrenează mintea, nu cu distracții și teme inutile! Alege bine!

Fii perseverent și roagă-te pentru discernământ!

Provocare:

Propune-ți să citești sau să asculți zilnic 15 pagini dintr-o carte! În 10 ani vei fi citit 54 750 de pagini, adică aproximativ 274 de cărți a câte 200 de pagini fiecare.

Beniamin Claudiu Sisu
Conferința Oltenia

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO