[sâmbătă, 29 iunie] Începutul Evangheliei

 

 

Text de memorat:

 

Marcu 1:14,15

„14 După ce a fost închis Ioan, Isus a venit în Galileea şi propovăduia Evanghelia lui Dumnezeu. 15 El zicea: „S-a împlinit vremea şi Împărăţia lui Dumnezeu este aproape. Pocăiţi-vă şi credeţi în Evanghelie””.

 

Cine a scris Evanghelia după Marcu și de ce? Nicio evanghelie nu menționează numele autorului. Cea care se apropie cel mai mult de menționarea autorului este Evanghelia după Ioan, care face referire la ucenicul iubit (Ioan 21:20,24).

 

Totuși, încă din cele mai vechi timpuri, evangheliile canonice au fost asociate fie cu unul dintre apostoli (Matei, Ioan), fie cu un însoțitor al unui apostol. De exemplu, Evanghelia după Luca are legătură cu Pavel (Coloseni 4:14; 2 Timotei 4:11; Filimon 24). Evanghelia după Marcu are legătură cu Petru (1 Petru 5:13).

 

Deși autorul Evangheliei după Marcu nu își menționează niciodată numele în text, tradiția bisericească timpurie îl indică drept autor al acestei evanghelii pe Ioan Marcu, un tovarăș de călătorie al lui Pavel și Barnaba (Faptele 13:2,5) și ulterior un însoțitor al lui Petru (1 Petru 5:13).

 

Primul lucru în această săptămână va fi să aflăm ce se spune despre Marcu în Scriptură, pentru a-i vedea eșecul timpuriu și revenirea ulterioară. Apoi studiul își va îndrepta atenția asupra secțiunii de început a cărții Marcu, urmărind, prospectiv, (1) încotro se îndreaptă istorisirea și, retrospectiv, (2) motivul pentru care un astfel de text a fost scris de un misionar care a ratat și apoi s-a reabilitat.

 

 

Studiu zilnic

 

Biblia: Iona 3 – Mica 5

1. Cum trebuiau să postească animalele din Ninive?
2. Ce simte Dumnezeu pentru oamenii mulți care nu știu să deosebească dreapta de stânga?
3. Cine ar fi „un proroc pentru poporul acesta”?
4. Cine este „lovit cu nuiaua peste obraz”?

 

Ellen G. White: „Divina vindecare”, cap. „Fals și adevărat în educație”, primele 3 paragrafe

5. De ce fel de școli avem nevoie?

 

 

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO