[joi, 4 iulie] Evanghelia după Isus

 

 

8. Citește Marcu 1:14,15. Care sunt cele trei părți ale mesajului Evangheliei proclamat de Domnul Isus?

 

Marcu 1:14,15

„14 După ce a fost închis Ioan, Isus a venit în Galileea şi propovăduia Evanghelia lui Dumnezeu. 15 El zicea: „S-a împlinit vremea şi Împărăţia lui Dumnezeu este aproape. Pocăiţi-vă şi credeţi în Evanghelie””.

 

Marcu rezumă aici mesajul simplu și direct al lui Isus. Cele trei părți ale acestuia sunt ilustrate în tabelul următor:

 

Categorie                                                                                      Conținut
Profeție temporală                                                                        S-a împlinit vremea.
Promisiunea din cadrul legământului                                     Împărăția lui Dumnezeu este aproape.
Chemarea la ucenicie                                                                   Pocăiți-vă și credeți în Evanghelie!

 

Profeția temporală la care face referire Isus este profeția de 70 de săptămâni din Daniel 9:24-27. Această profeție s-a împlinit prin botezul Domnului, când El este uns cu Duhul Sfânt și Își începe lucrarea (Faptele apostolilor 10:38). Profeția uimitoare de 70 de săptămâni este ilustrată în diagrama următoare:

 

În această profeție, o zi reprezintă un an (Numeri 14:34; Ezechiel 4:6). Profeția a început în anul 457 d.H. cu decretul dat de Artaxerxes, împăratul Persiei, privind finalizarea lucrărilor de restaurare a Ierusalimului (vezi Ezra 7). Șaizeci și nouă de săptămâni profetice aveau să se întindă până în anul 27 d.H., când Isus a fost botezat și uns cu Duhul Sfânt la începutul lucrării Sale. Crucificarea Sa avea să aibă loc după 3 ani și jumătate. În cele din urmă, încheierea celei de-a 70-a săptămâni urma să aibă loc în anul 34 d.H., când Ștefan a fost ucis cu pietre și mesajul Evangheliei a început să se răspândească atât printre neevrei, cât și printre evrei.

 

Cum poate cunoașterea profeției de 70 de săptămâni să contribuie la creșterea credinței tale în Isus Hristos și în veridicitatea cuvântului profetic?

 

 

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO