„Pocăiţi-vă, căci Împărăţia cerurilor este aproape” (Matei 4:17). La fel ca Ioan, şi Isus Şi-a început lucrarea cu o chemare la pocăinşă. Si El cunoştea asemenea lui Ioan, starea decăzută a omenirii şi necesitatea ea toţi oamenii să se pocăiască şi să vină la Dumnezeu, să ajungă să Îl cunoască. De aceea, nu este surprinzător că prima Sa cuvântare publică, cel puţin prima relatată de Matei, este însoţită de o chemare la pocăinţă.

Ce sugerează faptul că, la începutul lucrării Sale Isus a chemat câşiva oameni să-L urmeze? Care era planul Său?

Matei 4:17-22
17. De atunci incolo, Isus a inceput sa propovaduiasca si sa zica: „Pocaiti-va, caci Imparatia cerurilor este aproape.”
18. Pe cand trecea pe langa Marea Galileii, Isus a vazut doi frati: pe Simon, zis Petru, si pe fratele sau Andrei, care aruncau o mreaja in mare; caci erau pescari.
19. El le-a zis: „Veniti dupa Mine, si va voi face pescari de oameni.”
20. Indata ei au lasat mrejele si au mers dupa El.
21. De-acolo a mers mai departe si a vazut pe alti doi frati: pe Iacov, fiul lui Zebedei, si pe Ioan, fratele lui, care erau intr-o corabie cu tatal lor, Zebedei, si isi carpeau mrejele. El i-a chemat.
22. Si indata, ei au lasat corabia si pe tatal lor si au mers dupa El.

Aici, în ţinutul uitat al Galileei, exista o mică asociaţie de pescuit, întreţinută de patru bărbaţi tineri: două perechi de fraţi. Aceştia se pare că aveau inima pentru Dumnezeu, deoarece, un timp, l-au urmat pe Ioan Botezătorul. Dar, spre surprinderea lor, Ioan le-a îndreptat atenţia către un alt tânăr din regiunea lor.

Bărbaţii aceştia au mers la Isus din Nazaret şi l-au cerut voie să-L urmeze (Ioan 1). Aşa se proceda atunci şi acolo: oamenii abordau un rabin şi Îi cereau permisiunea de a-I urma. Dar rabinul era cel care hotăra cine avea să devină discipolul Său. Iar când un rabin te chema să-i fii discipol, era un eveniment.

Mulţi oameni au rămas cu ideea că ziua în care Isus i-a chemat pe ucenici de la malul mării a fost prima ocazie în care aceştia L-au întâlnit pe Mântuitorul. Dar din Ioan capitolele 1-5 ştim că oamenii aceştia deja petrecuseră un an Împreună cu Isus, deşi nu stăteau cu El permanent.

„Isus a ales pescari needucaţi, deoarece ei nu fuseseră şcolişi în tradişiile şi obiceiurile greşite din vremea lor, Erau oameni cu daruri înnăscute şi erau smeriţi şi gata să primească învăţătură, oameni pe care El Îi putea educa pentru lucrarea Sa. Pe căile obişnuite ale vieţii, sunt mulţi oameni care duc cu răbdare povara muncii lor zilnice, dar nu-şi dau seama că au anumite capacităşi care, dacă ar fi puse la lucru, i-ar ridica la acelaşi nivel cu oamenii cei mai onoraţi ai lumii, E nevoie de atingerea unei mâini iscusite pentru a trezi facultăţi adormite. Isus a chemat oameni de felul acesta pentru a fi conlucrătorii Lui şi le-a dat privilegiul de a fi Împreună cu El.” – Ellen G. White, Viaţa lui Iisus, p. 205 (250)

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO