Avantajul credinciosului (1 Tesaloniceni 5:4,5)

Studiul 9

Marti , 28 august 2012

 

În cuvintele introductive ale capitolului 5, Pavel se adresează celor care, din diferite motive, nu sunt pregătiţi. Tesalonicenii ştiu deja că revenirea Domnului este o realitate sigură, doar data exactă nu este cunoscută. Pentru cei nepregătiţi, evenimentul acesta este o catastrofă. Unii sunt nepregătiţi pentru că nu cred; alţii pentru că trăiesc cu impresia că pot amâna pregătirea până când vor apărea semnele care anunţă că sfârşitul e aproape.

Era spre sfârşitul anilor 1950. Un tânăr l-a auzit pe un predicator spunând că Isus avea să vină în 1964 şi că biserica trebuie să se pregătească. Tânărul s-a gândit că, dacă tot mai erau ceva ani până atunci, putea să amâne pregătirea până prin 1962. Astfel, în loc să-i trezească simţământul urgenţei, vestea aceasta a avut exact efectul opus. Este riscant să amânăm pregătirea, deoarece nu ştim dacă vom mai apuca ziua de mâine. Vestea bună este că nu avem nevoie să ştim ziua revenirii lui Isus pentru a ne putea pregăti acum.

4. Ce înseamnă din punct de vedere spiritual lumina şi ziua, întunericul şi noaptea? Care aspecte ale vieţii tale ţin de domeniul „luminii” şi care de domeniul „întunericului”? Ce implicaţii are răspunsul tău? 1 Tesaloniceni 5:4,5

1 Tesaloniceni 5

4. Dar voi, fraţilor, nu sunteţi în întuneric, pentru ca ziua aceea să vă prindă ca un hoţ.
5. Voi toţi sunteţi fii ai luminii şi fii ai zilei. Noi nu suntem ai nopţii, nici ai întunericului.

În aceste versete, Pavel realizează o serie de contraste între zi/noapte şi întuneric/lumină (în vers. 3 apare şi contrastul scăpare/prăpădenie). Necredincioşii vor fi luaţi prin surprindere de evenimentele sfârşitului, dar credincioşii, nu. De ce? Pentru că ei trăiesc în lumină. Biblia este „o candelă pentru picioarele [noastre] şi o lumină pe cărarea [noastră]” (Ps.119:105). Profeţia ne-a fost dată ca să avem suficiente informaţii în vederea pregătirii spirituale pentru orice ne aşteaptă.

Pregătirea pentru a doua venire a lui Isus înseamnă să investim timp considerabil în studiul Cuvântului lui Dumnezeu. Ea înseamnă să ne strângem comori sus, în cer. Ea înseamnă să ne predăm Domnului zilnic.

În lumea contemporană, există o mulţime de lucruri care ne pot distrage atenţia, de la locul de muncă şi mesajele pe e-mail şi până la distracţii, droguri şi alte stimulente. Apelul lui Pavel străbate secolele până la noi: Lăsaţi distracţiile deoparte. Aşezaţi Cuvântul lui Dumnezeu pe primul loc în viaţa voastră şi atunci evenimentele nu vă vor lua prin surprindere, chiar dacă vin pe neaşteptate.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO