Prieteni pentru totdeauna (1 Tesaloniceni 2:13 – 3:13)

Studiul 6

Sambata , 6 august 2012

 

Pentru studiul din săptămâna aceasta, citeşte: 1 Tesaloniceni 2:13–3:13; Romani 9:1-5; 11:1-12, 24-32; Matei 24:9-22; 10:42.

Sabat după-amiază

Text de memorat:Ca să vi se întărească inimile şi să fie fără prihană în sfinţenie înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, la venirea Domnului nostru Isus Hristos împreună cu toţi sfinţii Săi.” (1 Tesaloniceni 3:13)

Gândul central: Pavel continuă să îi laude pe tesaloniceni pentru lucrurile bune pe care le observă la ei şi să-i încurajeze în mijlocul persecuţiei cu care se confruntă.

Când citim aceste pasaje, observăm că pentru Pavel tesalonicenii nu sunt doar nişte membri ai bisericii, ci sunt prietenii lui. Între el şi aceşti oameni există o legătură emoţională profundă, iar Pavel pune accent pe această legătură din dorinţa de a le întipări în minte adevărul că îi iubeşte. Cuvintele sale sunt sincere, dar îi pregătesc pentru criticile pe care urmează să li le aducă.

Pavel începe şi încheie secţiunea cu o rugăciune. De fapt întregul pasaj este scris sub forma unei rugăciuni. În spatele accentului pus pe rugăciune stă dorinţa lui ca tesalonicenii să fie „fără prihană în sfinţenie” (1 Tesaloniceni 3:13, vezi şi 1 Tesaloniceni 2:19,20) la a doua venire a lui Isus.

1 Tesaloniceni 3

13. ca să vi se întărească inimile şi să fie fără prihană în sfinţenie, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, la venirea Domnului nostru Isus Hristos împreună cu toţi sfinţii Săi.

1 Tesaloniceni 2

19. Căci cine este, în adevăr, nădejdea sau bucuria, sau cununa noastră de slavă? Nu sunteţi voi, înaintea Domnului nostru Isus Hristos, la venirea Lui?
20. Da, voi sunteţi slava şi bucuria noastră.

Prietenia dintre el şi tesaloniceni este mai profundă decât prieteniile pământeşti; este o prietenie care va continua dincolo de sfârşitul timpului şi al istoriei acestui pământ. Pavel aşteaptă cu nerăbdare să petreacă veşnicia împreună cu ei. Dorinţa aceasta îl determină să-şi exprime pe parcursul epistolei îngrijorarea adâncă faţă de convingerile şi comportamentul lor. El îi iubeşte şi doreşte ca ei să fie pregătiţi pentru revenirea lui Hristos.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO