Studiul 13

Marti , 26 iunie 2012

 

Trăim într-o lume în continuă mişcare. Bisericile locale par să primească şi să trimită regulat cereri de transfer şi se lamentează adesea de pierderea membrilor capabili, care au fost implicaţi în activităţi importante de slujire. Din cauza acestui transfer de competenţe şi din cauza extinderii permanente a lucrării de evanghelizare şi mărturie a bisericii, este foarte necesar ca activităţile de slujire să fie susţinute de un număr mare de membri.

3. Ce principii cu privire la instruirea instructorilor putem desprinde din îndrumările date de Pavel lui Timotei, în 2 Timotei 2:1-7? Cum ar trebui aplicate aceste îndrumări la lucrarea noastră pentru Domnul, indiferent de slujba pe care o îndeplinim fiecare?

2 Timotei 2

1. Tu, dar, copilul meu, întăreşte-te în harul care este în Hristos Isus.
2. Şi, ce-ai auzit de la mine în faţa multor martori, încredinţează la oameni de încredere, care să fie în stare să înveţe şi pe alţii.
3. Suferă împreună cu mine, ca un bun ostaş al lui Hristos.
4. Niciun ostaş nu se încurcă cu treburile vieţii, dacă vrea să placă celui ce l-a înscris la oaste.
5. Şi cine luptă la jocuri nu este încununat, dacă nu s-a luptat după rânduieli.
6. Plugarul trebuie să muncească înainte ca să strângă roadele.
7. Înţelege ce-ţi spun; Domnul îţi va da pricepere în toate lucrurile.

Pavel îi spune lui Timotei că e important să vedem tabloul general al lucrării bisericii, atât sub aspectul extinderii ei, cât şi sub aspectul duratei. Activitatea pastorală şi de instruire nu trebuie îndeplinită de un singur om, ci de un număr cât mai mare de martori şi evanghelişti ai bisericii. În principiu, Pavel îi spune lui Timotei să le ofere altora instruire în conducerea bisericii, deoarece, în final, generaţia veche de conducători va trece la odihnă. Strâns legată de îndrumarea dată lui Timotei este ideea că persoanele pe care el le instruieşte îi vor instrui la rândul lor pe alţii, asigurând astfel continuitatea şi extinderea misiunii bisericii în lume. Procesul acesta este în armonie cu chemarea lui Isus ca lucrătorii să iasă la seceriş.

Există o zicală: „Dă-i unui om un peşte şi îl vei hrăni o zi; învaţă-l să pescuiască şi îl vei hrăni pe el şi pe familia lui pentru tot restul vieţii lui. Problema este că dacă omul acesta nu transmite mai departe abilităţile sale de pescar, generaţia următoare va suferi de foame. Probabil că zicala aceasta ar trebui modificată astfel: „Dă-i unui om un peşte şi îl vei hrăni o zi; învaţă-l să pescuiască şi să transmită mai departe cunoştinţele şi tehnicile sale şi atunci un număr nespus de mare de oameni vor continua să fie hrăniţi.” Aceasta este diferenţa dintre a instrui pe cineva şi a-l instrui pentru a putea să-i instruiască la rândul său pe alţii.

Gândeşte-te la experienţa ta în biserică. Te-a învăţat cineva vreodată cum să dai mărturie? Ai cerut vreodată să te înveţe cineva cum să dai mărturie? Pregăteşte răspunsul la aceste întrebări pentru discuţia din cadrul grupei Şcolii de Sabat.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO