Studiul 11

Joi , 10 martie 2011

6. Ce deosebire este între învăţătura din 1 Petru 3,3.4 şi concepţia societăţii în care trăim?

1 Petru 3

3. Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor,
4. ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu.

Societatea pune prea mult accent pe imaginea personală. Aceasta este o slăbiciune care i-a însoţit pe oameni pe tot parcursul istoriei. În vremea noastră, accentul pus pe frumuseţe şi pe îngrijire personală a ajuns la proporţii uriaşe. La nivel mondial, industria cosmetică depăşeşte jumătate din piaţa produselor alimentare. Pe lângă cosmetice, mulţi oameni cheltuiesc fără nicio limită pe tot felul de operaţii estetice, de metode de remodelare a corpului, transplant de păr, diete speciale etc., din dorinţa de a-şi îmbunătăţi înfăţişarea.

Dorinţa exagerată după frumuseţe prezintă şi ea riscul de a dezvolta o dependenţă. Unii devin dependenţi de exerciţiile fizice; alţii de micşorarea progresivă a porţiei servite la o masă, până acolo încât ajung să-şi pună viaţa în pericol. Alţii sunt obsedaţi de frumuseţea părului sau a pieli şi se supun unor tratamente sofisticate, costisitoare şi nesfârşite.

7. Cum interpretezi Matei 6,19-21, în acest context? Cum aplicăm aceste principii aici?

Matei 6

19. Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii;
20. ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură.
21. Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.

Nu este nimic greşit să dorim să fim în formă, să fim curaţi sau să arătăm bine. Greşit este să ne preocupăm tot timpul de aceste lucruri şi să facem din ele nişte idoli. Domnul Isus a vorbit despre nevoia de a strânge comori în cer, şi nu pe pământ, unde lucrurile sunt trecătoare şi ne pot distrage atenţia de la Împărăţia lui Dumnezeu. Un singur lucru este cert în ceea ce priveşte înfăţişarea noastră: mai devreme sau mai târziu, timpul şi degradarea îşi vor pune amprenta pe ea!

La fel ca resursele materiale, trupul este şi el o comoară pe care am primit-o în dar. Însă atunci când îi dedicăm prea mult timp, riscăm să îl transformăm în idol. Nu este uşor să ne dăm seama când am întrecut măsura şi tocmai de aceea este nevoie de foarte multă atenţie în această privinţă.

Ce mesaj le transmitem tinerilor din biserica noastră în această privinţă? Pe ce punem accentul? Le transmitem cumva un mesaj greşit? Pregăteşte-te să prezinţi răspunsul în cadrul grupei.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO