Băuturile alcoolice
Studiul 11
Duminica , 06 martie 2011
Vinul, berea şi celelalte băuturi alcoolice sunt nelipsite când este vorba de evenimente deosebite, sărbători, festivităţi etc. Ele au devenit atât de obişnuite, încât sunt privite ca nevinovate şi par a crea o atmosferă frumoasă. Societatea le acceptă şi le consideră o „necesitate” în anumite ocazii. Din nefericire, există un aspect pe care comercianţii de băuturi alcoolice nu vor să îl aducă la cunoştinţa clienţilor lor.
1. Ce ni se spune în Proverbe 23,29-35 despre efectele alcoolului? Ce efecte adverse ai experimentat personal (dacă ai consumat această otravă)?
Proverbe 23
29. Ale cui sunt vaietele? Ale cui sunt oftările? Ale cui sunt neînţelegerile? Ale cui sunt plângerile? Ale cui sunt rănirile fără pricină? Ai cui sunt ochii roşii? 30. Ale celor ce întârzie la vin şi se duc să golească paharul cu vin amestecat. 31. Nu te uita la vin când curge roşu şi face mărgăritare în pahar; el alunecă uşor, 32. dar pe urmă ca un şarpe muşcă şi înţeapă ca un basilic. 33. Ochii ţi se vor uita după femeile altora, şi inima îţi va vorbi prostii. 34. Vei fi ca un om culcat în mijlocul mării, ca un om culcat pe vârful unui catarg. 35. „M-a lovit… dar nu mă doare!… M-a bătut… dar nu simt nimic! Când mă voi trezi? Mai vreau vin!”Asemănarea vinului cu muşcătura unui şarpe veninos este grăitoare. Alcoolul este tratat de corpul nostru la fel ca orice altă substanţă toxică, şi nu ca aliment. El ajunge rapid în stomac şi este transportat prin sânge la creier, plămâni, rinichi şi inimă. Îndeosebi ficatul este suprasolicitat, deoarece el are de lucru ore în şir cu această substanţă. Când consumul de alcool este cronic şi îndelungat, toate organele au de suferit şi cel în cauză este predispus la tot felul de boli.
Din nefericire, efectele alcoolului nu sunt simţite numai de consumator. Consumul de alcool este însoţit de un cost social teribil. Jumătate dintre accidentele rutiere şi cele de muncă sunt corelate cu consumul de alcool. Multe infracţiuni sunt comise sub influenţa alcoolului. Fondurile personale şi cele publice sunt sărăcite pentru a acoperi tratamentul bolilor provocate direct de alcool. De asemenea, partenerul de viaţă şi copiii unui alcoolic devin adeseori victimele abuzului verbal şi fizic.
Alcoolul, la fel ca toate celelalte substanţe psihoactive, ne afectează capacitatea de a lua decizii morale corecte; când se află sub influenţa lui, oamenii se afundă în păcat tot mai mult.
Cei care au căzut în capcana abuzului de droguri de orice fel au nevoie să devină conştienţi de problema lor şi să fie convinşi că au nevoie de o putere mai mare decât a lor, şi anume de harul lui Dumnezeu, de sprijinul familiei sau al unei comunităţi religioase şi de tratament prescris de un specialist (dacă e posibil).
Ca adventişti de ziua a şaptea, noi am adoptat o poziţie fermă împotriva consumului de alcool. Cum putem să-i ajutăm pe aceia dintre noi care se luptă cu această problemă (problemă care în ochii lui Dumnezeu s-ar putea să nu fie mai rea decât alte probleme socotite de către societate „acceptabile”)?
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO