Vindecarea depresiei
Studiul 7
Marti , 8 februarie 2011
3. Cum se simţea David atunci când tăcea? Cum s-a simţit după ce a reuşit să-şi exprime frământările? Ps. 39,2-7
Psalmii 39
2. Am stat mut, în tăcere; am tăcut, măcar că eram nenorocit; şi totuşi durerea mea nu era mai puţin mare. 3. Îmi ardea inima în mine, un foc lăuntric mă mistuia; şi atunci mi-a venit cuvântul pe limbă şi am zis: 4. „Doamne, spune-mi care este sfârşitul vieţii mele, care este măsura zilelor mele, ca să ştiu cât de trecător sunt.” 5. Iată că zilele mele sunt cât un lat de mână, şi viaţa mea este ca o nimica înaintea Ta. Da, orice om este doar o suflare, oricât de bine s-ar ţine. (Oprire) 6. Da, omul umblă ca o umbră, se frământă degeaba, strânge la comori, şi nu ştie cine le va lua. 7. Acum, Doamne, ce mai pot nădăjdui eu? În Tine îmi este nădejdea.La fel ca în majoritatea tulburărilor sufleteşti, şi în depresie este necesar ca bolnavul să vorbească despre luptele lui interioare. Faptul acesta poate constitui un prim pas spre vindecare. O metodă sigură de eliberare de tensiune şi de suferinţa psihică este aceea de a ne apropia de Domnul, în rugăciune fierbinte şi sinceră. În multe cazuri, este nevoie de mai mult decât de rugăciune, însă rugăciunea este un început bun.
O strategie elementară de combatere a depresiei este aceea de a sta de vorbă cu un prieten (sau cu un terapeut) care ştie să asculte şi, în plus, care ştie să îţi recomande un tratament intensiv, dacă este necesar. Exprimarea gândurilor şi a sentimentelor are un efect de vindecare. Comunitatea bisericii oferă o atmosferă excelentă pentru ajutorarea celor descurajaţi, însă, adeseori, lucrul acesta este insuficient, mai ales dacă se impune tratamentul de specialitate. Totuşi, pentru cei care trec prin crize şi care se simt descurajaţi sau chiar deprimaţi, este important să stea de vorbă cu o persoană în care au încredere. Uneori, comunicarea cu cineva poate ajuta, în mare măsură, la îmbunătăţirea stării sufleteşti.
4. Ce făgăduinţă avem în Ps. 55,17? De ce este importantă ea pentru noi?
Psalmii 55
17. Seara, dimineaţa şi la amiază oftez şi gem, şi El va auzi glasul meu.Dacă programarea la psiholog este abia săptămâna viitoare, poţi învăţa să faci la fel ca David şi să ceri ajutor de la Domnul la orice oră din zi sau din noapte şi în orice zi a săptămânii. David ştia că Domnul îl va auzi şi lucrul acesta l-a încurajat foarte mult.
Chiar şi psihologii care nu cred în Dumnezeu recomandă ca pacienţii care cred în rugăciune să se roage. Toţi oamenii, chiar şi cei care nu suferă de depresie cronică, pot experimenta adevărul că rugăciunea ne ajută să ne simţim mai bine. Relaţia cu Dumnezeu ne poate ajuta foarte mult, indiferent cine suntem şi cât de descurajaţi suntem. Ea ne aduce speranţă, încurajare şi vindecare.
Ellen G. White a afirmat odată că rugăciunea este „deschiderea inimii înaintea lui Dumnezeu ca înaintea unui prieten”. – Mărturii, vol. 4, pag. 533 Este adevărat că rugăciunea este soluţia la toate problemele, însă cum ne ajută ea să abordăm problemele?
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO