Când trebuie să te supui şi când nu

Spre deosebire de cei mai mulţi dintre noi, David a putut să primească o critică constructivă şi a văzut în cuvintele lui Abigail o lucrare a lui Dumnezeu. El a înţeles într-o clipă consecinţele acţiunilor pe care îşi propusese să le întreprindă şi a fost recunoscător că Dumnezeu a intervenit pentru a împiedica un masacru. Abigail a ajuns acasă, doar pentru a descoperi că soţul ei nu era în stare să asculte nici de data aceasta, aşa că a aşteptat cu înţelepciune până a doua zi dimineaţa pentru a-l informa cu privire la cele întâmplate.

Nabal a fost lovit de groază. Se pare că a suferit un atac şi a murit zece zile mai târziu. David nu a uitat-o pe Abigail şi a trimis oameni prin care a cerut-o în căsătorie.

8. Gândeşte-te la ultimele cuvinte ale lui Abigail, în contextul studiului din săptămâna aceasta (1 Samuel 25,41). Ce ne spun ele despre Abigail? Ce alte exemple biblice poţi să găseşti cu privire la felul în care funcţionează acelaşi principiu?

1 Samuel 25

41. Ea s-a sculat, s-a aruncat cu fata la pamant si a zis: „Iata, roaba ta se socoteste ca o roaba, gata sa spele picioarele slujitorilor domnului meu.”

Abigail a fost o femeie influentă. Ea a avut cinci slujitoare, şi totuşi a fost dispusă să slujească. Mai târziu, Isus a spus: „Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească” (Matei 20,28).

Viaţa lui Abigail nu a fost prea fericită nici după căsătoria cu David. Regele a avut multe soţii, iar viaţa de familie era departe de idealul lui Dumnezeu. Abigail a fost cea de-a doua soţie a lui David şi a trebuit să fugă neîncetat de împăratul Saul. La Ţiclag, ea a fost luată în captivitate de amaleciţi împreună cu alte familii, iar apoi a fost salvată. De aici, Abigail dispare din raportul biblic. Cu toţii ne-am aştepta să o vedem pe această femeie înţeleaptă şi frumoasă alături de David, jucând un rol important în viaţa lui, dar Biblia nu mai spune nimic despre ea. Mai ştim că a avut un fiu, pe nume Daniel (1 Cronici 3,1) sau Chileab (2 Samuel 3,3), care a fost al doilea ca urmaş la tron, după ordinea naşterii. Totuşi, atât Abigail, cât şi fiul ei dispar din tablou. Unii teologi cred că amândoi au murit violent. Din cauza crimelor şi a revoltelor ulterioare, în care au fost implicaţi fiii mai mari ai lui David, o moarte timpurie probabil că nu a fost lucrul cel mai rău care putea să se întâmple.

1 Cronici 3

1. Iata fiii lui David, care i s-au nascut la Hebron: intaiul nascut, Amnon, cu Ahinoam din Izreel; al doilea, Daniel, cu Abigail din Carmel;

2 Samuel 3

3. al doilea, Chileab, din Abigail din Carmel, nevasta lui Nabal; al treilea, Absalom, fiul Maachei, fata lui Talmai, imparatul Ghesurului;

Nici viaţa noastră nu este neapărat o poveste frumoasă pentru că suntem urmaşi ai lui Isus. Dumnezeu cunoaşte sfârşitul de la început şi noi trebuie să ne încredem în bunătatea Lui.

De obicei, nu este uşor să ne supunem – aceasta presupune umilinţă şi dependenţă. Cât de bine te descurci în domeniul acesta? Cum poţi să înveţi să te supui când este nevoie? Ce putem învăţa din exemplul lui Hristos?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO