Adesea, oamenilor le este teamă de o persoană abuzivă şi sunt gata să-i apere pe cei care îi abuzează, mint şi se prefac, doar ca să-i liniştească.

7. Cum mijloceşte Abigail pentru soţul ei? Dacă cineva ar mijloci pentru tine chiar acum, ce ar putea să spună despre tine? 1 Samuel 25,25.26

1 Samuel 25

25. Sa nu-si puna domnul meu mintea cu omul acela rau, cu Nabal, caci, cum ii este numele, asa este si el; Nabal ii este numele si este plin de nebunie. Si eu, roaba ta, n-am vazut pe oamenii trimisi de domnul meu.
26. Acum, domnul meu, viu este Domnul si viu este sufletul tau, ca Domnul te-a oprit sa versi sange si sa te ajuti cu mana ta. Vrajmasii tai, cei ce vor raul domnului meu, sa fie ca Nabal!

Deşi este gata să-şi rişte viaţa pentru a-şi salva căminul, Abigail are şi integritate. Ea nu minte pentru Nabal. Ea ştie că el are o problemă şi nu îi este teamă să spună chiar în public.

O persoană aflată într-o relaţie abuzivă începe adesea să se simtă responsabilă şi vinovată pentru acţiunile celui care o abuzează. Abigail nu face aşa. Ea are un simţământ puternic al valorii personale. Acesta este întemeiat pe simţul misiunii. Ea nu îşi atribuie niciun merit pentru faptul că îl întâmpină pe David şi îi aduce un dar, ci se vede pe sine pur şi simplu ca o unealtă a lui Dumnezeu în schimbarea intenţiilor lui David. Pentru că ştie cine este, Abigail este în stare să îl încurajeze pe David să fie tot ce poate fi el. Ea îi aduce aminte că el trebuie să lupte în bătăliile Domnului şi nu să-şi piardă timpul şi energia căutând răzbunarea pentru insulte personale. Remarca făcută de Abigail, când îi spune: „niciodată nu va fi răutate în tine” (1 Samuel 25,28), este atât o afirmaţie, cât şi o avertizare care arată că David încă nu s-a descalificat pentru poziţia cea mare pentru care fusese uns – aceea de împărat.

În plus, Abigail îi aminteşte lui David că, dacă viaţa lui este strâns legată de Dumnezeu, nu are nevoie să-şi apere onoarea. Dumnezeu va face lucrul acesta pentru el.

De asemenea, să ne amintim că în lumea lui Abigail, divorţul sau separarea nu era o opţiune pentru o femeie. Din punct de vedere pământesc, ea urma să-i „aparţină” soţului ei până la moarte. Totuşi, Abigail nu consideră că viaţa ei este inutilă sau că este o închisoare permanentă. Ea crede că Dumnezeu Se va ocupa de soţul ei la timpul ales de El.

Cuvintele ei arată că, în orice situaţie din viaţă, când ne predăm lui Dumnezeu, putem să găsim înţelepciune. Înţelepciunea nu este o teorie, ci o cale practică de a trăi şi de a reacţiona faţă de oamenii din jurul nostru.

Ce înseamnă a ne preda pe deplin lui Dumnezeu? Cum se face lucrul acesta? Dacă cineva ţi-ar spune: „Vreau să mă predau pe deplin Domnului, dar nu ştiu cum”, ce i-ai răspunde?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO