Abigail întâlneşte armata lui David într-o vale sau un defileu. Ea se pleacă înaintea lui David şi îl tratează ca şi când deja ar fi împărat.

5. Compară cuvintele lui Abigail cu cele ale lui Nabal. Ce ne spun textele din 1 Samuel 25,10.11.23-31 despre deosebirea dintre cei doi?

1 Samuel 25

10. Nabal a raspuns slujitorilor lui David: „Cine este David si cine este fiul lui Isai? Astazi sunt multi slujitori care fug de la stapani.
11. Si sa-mi iau eu painea, apa si vitele mele, pe care le-am taiat pentru tunzatorii mei, si sa le dau unor oameni care sunt de nu stiu unde?”
23. Cand a zarit Abigail pe David, s-a dat jos repede de pe magar, a cazut cu fata la pamant inaintea lui David si s-a inchinat pana la pamant.
24. Apoi, aruncandu-se la picioarele lui, a zis: „Eu sunt de vina, domnul meu! Ingaduie roabei tale sa-ti vorbeasca la urechi si asculta cuvintele roabei tale.
25. Sa nu-si puna domnul meu mintea cu omul acela rau, cu Nabal, caci, cum ii este numele, asa este si el; Nabal ii este numele si este plin de nebunie. Si eu, roaba ta, n-am vazut pe oamenii trimisi de domnul meu.
26. Acum, domnul meu, viu este Domnul si viu este sufletul tau, ca Domnul te-a oprit sa versi sange si sa te ajuti cu mana ta. Vrajmasii tai, cei ce vor raul domnului meu, sa fie ca Nabal!
27. Primeste darul acesta pe care-l aduce roaba ta domnului meu si sa se imparta oamenilor care merg dupa domnul meu.
28. Iarta, te rog, vina roabei tale, caci Domnul va face domnului meu o casa trainica; iarta, caci domnul meu poarta razboaiele Domnului, si niciodata nu va fi rautate in tine.
29. Daca se va ridica cineva care sa te urmareasca si sa vrea sa-ti ia viata, sufletul domnului meu va fi legat in manunchiul celor vii la Domnul Dumnezeul tau, si sa arunce cu prastia sufletul vrajmasilor tai.
30. Cand va face Domnul domnului meu tot binele pe care ti l-a fagaduit, si te va pune mai mare peste Israel,
31. atunci nu va avea domnul meu nici mustrari de cuget si nici nu-l va durea inima ca a varsat sange degeaba si ca s-a razbunat singur. Si cand va face Domnul bine domnului meu, adu-ti aminte de roaba ta.”

Abigail i se adresează lui David prin cuvintele „domnul meu”. Probabil că aceste cuvinte, în ele însele, îi aduc aminte lui David că ar fi trebuit să se poarte ca un împărat uns de Dumnezeu, şi nu ca unul care conduce o bandă de tâlhari. Abigail este în stare să încurajeze nobleţea lui David, deoarece ea nu şi-a pierdut simţământul valorii personale. Faptul acesta o face capabilă să vadă tot ce este mai bun în David şi să încurajeze un comportament bun.

6. Care este primul lucru pe care i-l spune Abigail lui David? Ce îţi amintesc cuvintele ei despre tine? Ce încearcă ea să facă? Exod 32,32; Estera 7,2-4; Isaia 53,12; Daniel 9,15-19; Romani 8,34.

Exod 32

32. Iarta-le acum pacatul! Daca nu, atunci, sterge-ma din cartea Ta, pe care ai scris-o!”

Estera 7

2. In aceasta a doua zi, imparatul a zis iarasi Esterei pe cand beau vin: „Care este cererea ta, imparateasa Estero? Ea iti va fi implinita. Ce doresti? Chiar daca ai cere jumatate din imparatie, o vei capata.”
3. Imparateasa Estera a raspuns: „Daca am capatat trecere inaintea ta, imparate, si daca gaseste cu cale imparatul, da-mi viata: iata cererea mea; si scapa pe poporul meu: iata dorinta mea!
4. Caci eu si poporul meu suntem vanduti sa fim nimiciti, injunghiati si prapaditi. Macar daca am fi vanduti sa fim robi si roabe, as tacea, dar vrajmasul n-ar putea sa inlocuiasca pierderea facuta imparatului.”

Isaia 53

12. De aceea, Ii voi da partea Lui la un loc cu cei mari, si va imparti prada cu cei puternici, pentru ca S-a dat pe Sine insusi la moarte si a fost pus in numarul celor faradelege, pentru ca a purtat pacatele multora si S-a rugat pentru cei vinovati.

Daniel 9

15. Si acum, Doamne Dumnezeul nostru, Tu, care ai scos pe poporul Tau din tara Egiptului prin mana Ta cea puternica si Ti-ai facut un Nume asa cum este si astazi: noi am pacatuit, am savarsit nelegiuire.
16. Dar, Doamne, dupa toata indurarea Ta, abate mania si urgia Ta de la cetatea Ta, Ierusalimul, de la muntele Tau cel sfant; caci din pricina pacatelor noastre si din pricina nelegiuirilor parintilor nostri este Ierusalimul si poporul Tau de ocara tuturor celor ce ne inconjoara.
17. Asculta, dar, acum, Dumnezeul nostru, rugaciunea si cererile robului Tau si, pentru dragostea Domnului, fa sa straluceasca fata Ta peste Sfantul Tau Locas pustiit!
18. Pleaca urechea, Dumnezeule, si asculta! Deschide ochii si priveste la daramaturile noastre si la cetatea peste care este chemat Numele Tau! Caci nu pentru neprihanirea noastra Iti aducem noi cererile noastre, ci pentru indurarile Tale cele mari.
19. Asculta, Doamne! Iarta, Doamne! Ia aminte, Doamne! Lucreaza si nu zabovi, din dragoste pentru Tine, Dumnezeul meu! Caci Numele Tau este chemat peste cetatea Ta si peste poporul Tau!”

Romani 8

34. Cine-i va osandi? Hristos a murit! Ba mai mult, El a si inviat, sta la dreapta lui Dumnezeu si mijloceste pentru noi!

Mijlocirea este marcată de un numitor comun: omul care mijloceşte trebuie să se identifice îndeaproape cu cel pentru care mijloceşte, indiferent dacă va obţine sau nu ceva din lucrul acesta. El trebuie să fie dispus să-şi lase la o parte interesele sale şi să ceară ce este cel mai bine pentru celălalt. Abigail ar fi putut să vadă în această ameninţare la adresa vieţii lui Nabal o cale de a scăpa de soţul ei şi de a-şi recâştiga libertatea. Dar ea alege să se identifice cu el şi pledează pentru viaţa pe care el nu o merită.

Probabil că forma cea mai bună de mijlocire este rugăciunea. Ne rugăm pentru oameni care nu sunt în stare sau nu vor să se roage pentru ei înşişi. Rugăciunile noastre Îi dau lui Dumnezeu un motiv pentru a înainta mai mult pe teritoriul lui Satana. În rugăciunea pentru alţii, ne dăm seama de mila imensă a lui Dumnezeu faţă de noi. Putem să învăţăm cum să-i binecuvântăm pe aceia care ne blestemă şi să ne rugăm pentru aceia care ne tratează rău (Luca 6,28).

Luca 6

28. binecuvantati pe cei ce va blestema, rugati-va pentru cei ce se poarta rau cu voi.

A mijlocit vreodată cineva pentru tine într-o situaţie în care nu ai putut să-ţi porţi singur de grijă? Cum te-a ajutat să înţelegi mai bine ce înseamnă faptul că Domnul Isus mijloceşte pentru noi?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO