Temperanţă în toate lucrurile
Temperanţa şi cumpătarea par a fi cuvinte învechite. Când le auzim, ne gândim de regulă la moderaţia în privinţa consumului de alcool şi de tutun. În epoca sofisticată în care trăim, cuvântul acesta nu apare în conversaţiile noastre zilnice.
Uneori se consideră că este mai simplu să nu se discute deloc despre temperanţă. În timp ce noi nu vorbim despre ea şi nici nu oferim sfaturi, unele persoane din biserică sunt copleşite de nişte obiceiuri despre care, în trecut, se credea că sunt numai problemele „lumii”.
5. Cum ar trebui să aplicăm sfatul din 2 Petru 1,5-9 în toate aspectele vieţii noastre şi îndeosebi în privinţa sănătăţii?
2 Petru 1
5 De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa;
6 cu cunoştinţa, înfrînarea; cu înfrînarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia;
7 cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni.
8 Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos.
9 Dar cine nu are aceste lucruri, este orb, umblă cu ochii închişi, şi a uitat că a fost curăţit de vechile lui păcate.
Temperanţa nu se referă numai la fumat, la consumul de droguri ilegale, de alcool, ceai, cafea sau băuturi răcoritoare, ci se referă şi la lucrurile bune care pot cauza probleme, dacă sunt folosite în exces.
Ce putem spune despre cât de mult muncim? Ai un program de lucru rezonabil? Îţi mai rămâne timp pentru Dumnezeu, pentru familie, pentru recreaţie, pentru exerciţii fizice şi pentru slujirea altora?
Câte ore dormi? Ori munceşti fără întrerupere? Sau poate că dormi prea mult? Prea mult somn poate avea asupra organismului efecte tot atât de negative ca şi lipsa de somn.
Dar ce putem spune despre alimentaţie? Poate că nu mănânci carne de porc şi nici de pui, dar îţi umpli farfuria atât de mult încât, la sfârşit, de-abia poţi să te mai ridici de la masă!
Ştim că razele de soare sunt binefăcătoare. Însă expunerea prea îndelungată poate duce la apariţia cancerului. Şi exerciţiile fizice sunt importante. Mulţi nu fac exerciţii suficiente, dar şi prea multe exerciţii pot dăuna organismului. Sexualitatea este un dar de la Dumnezeu, însă, dacă se exagerează, apar efecte secundare dăunătoare.
Ellen G. White a surprins esenţa adevăratei temperanţe în următoarea declaraţie simplă: „Adevărata cumpătare ne învaţă să ne reţinem de la tot ce este dăunător şi să folosim cu pricepere ce este sănătos.” – Patriarhi şi profeţi (2006), pag. 572
Analizează toate aspectele vieţii tale. Cât de cumpătat eşti? În ce privinţe trebuie să faci schimbări? Suferi chiar acum de pe urma unor obiceiuri dăunătoare? Cere ajutor ca să reuşeşti să faci schimbările necesare!
Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO