Cu toţii suntem conştienţi că avem nevoie de odihnă. Avem nevoie de mâncare, de apă şi de odihnă. Corpul ne dă deseori semnale clare că este timpul să ne odihnim. De cele mai multe ori, dacă am lua aminte la aceste semnale, ne-am odihni suficient.

Din nefericire, foarte des suntem atât de absorbiţi de tumultul vieţii, de câştigul de bani, de alergatul încolo şi încoace, încât nu mai auzim ce ne spune corpul nostru. Câţi oameni nu au fost forţaţi să se odihnească, uneori pentru vreme îndelungată, pentru că s-au îmbolnăvit? Dacă ar fi ascultat semnalele date de corpul lor, ar fi fost sănătoşi!

Mai devreme sau mai târziu, într-un fel sau în altul, ne vom odihni. Întrebarea este: De ce să nu alegem calea cea mai bună pentru odihnă?

3. Ce semnale îţi dă corpul tău? Îţi spune că a sosit timpul să te opreşti şi să te odihneşti? Iei seama la aceste semnale?

Fiecare fiinţă are nevoie de un timp de odihnă pentru refacerea puterilor. Să ne gândim la cuvântul a reface care înseamnă „a aduce din nou în starea de mai înainte”, „a se face din nou sănătos”, „a se întrema”.

Somnul, mijlocul plăcut de refacere a organismului, înviorează trupul obosit şi îl pregăteşte pentru îndatoririle zilei următoare.” – Ellen G. White, Îndrumarea copilului, pag. 342

Trebuie să ne recunoaştem limitele. Nu putem să ne îndeplinim activitatea prin puterea noastră, de aceea Dumnezeu ne-a făgăduit har, ca să putem face faţă muncii. Dacă ne odihnim regulat, Îi permitem Domnului să ne refacă trupul, pentru ca, la trezire, să ne simţim învioraţi şi pregătiţi să împlinim voia Sa.

4. Care este motivul pentru care trebuie să ne odihnim? Exod 23,12

Exodul 23

12 Timp de şase zile, să-ţi faci lucrul. Dar în ziua a şaptea să te odihneşti, pentru ca boul şi măgarul tău să aibă odihnă, pentru ca fiul roabei tale şi străinul să aibă răgaz şi să răsufle.

Verbul tradus cu să răsufle apare de puţine ori în Vechiul Testament, însă provine dintr-un substantiv folosit des şi tradus de multe ori cu suflet (Gen. 2,7), dar care are şi sensul de viaţă sau ceea ce dă viaţă. Este ca şi cum substantivul suflet ar lua formă verbală pentru a exprima ideea că, prin odihnă, obţinem mai multă viaţă, mai multă suflare, mai mult suflet, dacă am putea să spunem aşa. Aşadar, odihna este fundamentală pentru noi. Privându-ne de ea, negăm faptul că suntem oameni care au limite.

Geneza 2

7 Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO