Şi copiii lui Israel au făcut întocmai după toate poruncile pe care le dăduse lui Moise Domnul. Aşa tăbărau ei, după steagurile lor; şi astfel porneau la drum, fiecare după familia lui, după casa părinţilor lui.” (Num. 2,34)

5. Ce înţelegi prin religie organizată? Ce înţelegem despre modul în care trebuiau să trăiască israeliţii? Numeri 2

Forma de guvernământ a poporului Israel era caracterizată de o structură organizatorică foarte precisă, după cum se vede, de pildă, din modul în care Domnul a aranjat tabăra şi după locul în care oamenii trebuiau să-şi aşeze corturile. Tabăra evreiască era formată din trei mari părţi, fiecare având desemnată o anumită poziţie, în funcţie de apartenenţa la o familie şi la o seminţie.

Era precizată şi poziţia fiecărei seminţii în tabără. Fiecare seminţie trebuia să pornească şi să se oprească şi să-şi aşeze corturile sub steagul ei. Nimic nu era lăsat la voia întâmplării. Domnul a organizat poporul cu atenţie şi cu precizie. Deşi alcătuiau un singur popor, nu a fost desfiinţată apartenenţa la o anumită „casă părintească”.

6. Ce ne spune Numeri 2,34 despre faptul că, deşi a stabilit un sistem de organizare foarte precis, Domnul a permis ca fiecare seminţie să aibă o notă distinctivă şi să-şi păstreze unicitatea? Ce lecţie putem să ne însuşim de aici?

De ce este atât de important ca biserica de azi să fie organizată? Ce se întâmplă atunci când fiecare este lăsat să facă ce-i place? Se ajunge cumva în felul acesta la haos şi amăgire? Ţi-a fost de folos, în viaţa creştină, faptul că faci parte dintr-o biserică organizată?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO