Studiu suplimentar
Citeşte capitolul 35, „Taci, fii liniştită!”, din Hristos, Lumina lumii (Viaţa lui Iisus) de Ellen G. White.
„Ioan, care L-a cunoscut personal pe Hristos, vrea să le împărtăşească cititorilor lui experienţa pe care a avut-o, pentru ca ei să se bucure de aceeaşi părtăşie pe care el o avea cu Tatăl şi cu Fiul. În decursul exprimării acestei dorinţe înflăcărate, el declară divinitatea Fiului, eternitatea şi întruparea, deci umanitatea Sa. El transmite această veste extraordinară într-un limbaj insistent, pentru ca cititorii din vremea lui şi din vremea noastră să nu aibă îndoieli cu privire la temelia credinţei creştine şi la natura şi lucrarea lui Isus Hristos.” – Comentariul Biblic AZŞ, vol. 7, pag. 629.
Întrebări pentru discuţie
1. Recapitulaţi la grupă mărturiile personale despre Isus. Ce elemente au în comun? Prin ce se deosebesc? Ce ai învăţat din experienţa celorlalţi? Te ajută acestea să Îl cunoşti mai bine pe Domnul? Ce mesaj din mărturia ta le este de ajutor celorlalţi?
2. De ce sunt mărturiile personale directe atât de convingătoare? De ce nu trebuie totuşi să credem orice mărturie personală directă? (Unii oameni distorsionează adevărul sau nu au perceput lucrurile corect.) Ai avut vreodată impresia că ai văzut ceva, dar apoi ţi-ai dat seama că te-ai înşelat? Dacă da, povesteşte această întâmplare în cadrul grupei. Dar de ce sunt credibile mărturiile incluse în Biblie? Credem că sunt adevărate pentru că sunt incluse în Biblie sau ele sunt incluse în Biblie pentru că sunt adevărate? Ori sunt corecte ambele variante?
3. Reluaţi discuţia despre părtăşie. De ce este importantă părtăşia pentru credincioşi? Ce se întâmplă cu aceia care merg singuri, despărţiţi de trupul lui Hristos? Cu ce pericole se confruntă cei care sunt prea dependenţi de ceilalţi sau de biserică? Cum putem să menţinem echilibrul între aceste extreme?
4. Ce poţi face ca să ajuţi biserica locală să fie mai sensibilă faţă de nevoile membrilor ei, contribuind astfel la realizarea unora dintre idealurile părtăşiei, aşa cum sunt ele ilustrate în viaţa bisericii primare? În ce aspecte îşi poate îmbunătăţi biserica ta activitatea?