Doctrina este importantă. Când spunem că avem credinţă în Dumnezeu, spunem că vrem să aflăm mai multe despre El şi că suntem dornici să primim tot ce ne-a descoperit. Este normal să avem clar şi sistematic în minte ce credem despre Creatorul nostru şi ce a făcut El pentru noi şi să dorim să ne asigurăm că ştim care este voia Sa. Noi credem că doctrina bisericii este adevărată, însă nu ne ancorăm credinţa doar într-un sistem de doctrine, ci în Hristos. Doctrina nu constituie un scop în sine, ci ne ajută să-L înţelegem mai bine pe Isus şi ceea ce a făcut El pentru noi.

Într-un anume sens, rolul doctrinei în credinţa creştină seamănă cu rolul gramaticii. Putem comunica prin intermediul limbii datorită faptului că există o structură gramaticală, care ne arată cum să vorbim şi cum să scriem. În acelaşi fel, prin intermediul doctrinei, oferim o structură conţinutului credinţei noastre. Anselm, un teolog medieval, a afirmat odată că teologia este credinţa care încearcă să se înţeleagă pe ea însăşi.

11. Ce ne spune Noul Testament despre importanţa doctrinei (învăţăturii) sănătoase? 1 Tim. 4,16; Tit 2,1

Doctrina sănătoasă este esenţială, însă doctrina şi teologia care rămân doar la nivel de teorie nu pot salva pe nimeni. Există chiar teologi care nu sunt şi credincioşi, totodată. În ultimă instanţă, credinţa nu înseamnă să deţii un număr de convingeri corecte din punct de vedere biblic, ci să te încrezi în Persoana despre care vorbeşte doctrina.

12. Ce relaţie există între mântuire şi credinţa în Sursa vieţii? Ioan 3,36; 6,35

13. Care este convingerea fundamentală pe care se întemeiază biserica? Mat. 16,13-19

Pasajul din Matei 16 a fost utilizat de multe ori ca dovadă că apostolul Petru ar trebui să fie considerat fondatorul bisericii creştine. Ideea aceasta nu are niciun suport biblic. Hristos este Stânca pe care este zidită biserica (1 Petru 2,4-8). Credinţa în această Stâncă – acea convingere nezdruncinată că Isus, Fiul lui Dumnezeu, este Mântuitorul nostru – este motivul pentru care biserica este ceea ce este: biserica lui Dumnezeu, şi nu o instituţie omenească.

Cineva îţi spune: „Cred în Isus, cred în învăţăturile Lui, dar, uneori, nu pot să scap de îndoială.” Ce i-ai spune? Cum poţi să îl ajuţi? Ce îl sfătuieşti?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO