Contextul mai larg se referă la ceea ce au de spus pe tema respectivă alte texte, în afara pasajului imediat. El poate include alte capitole din aceeaşi carte, întreaga carte sau întreaga Scriptură.

6. Suntem mântuiţi prin har, doar prin credinţă, sau avem nevoie şi de fapte? (Ef. 2,8.9; Iacov 2,14-26) Sunt Pavel şi Iacov în conflict unul cu celălalt pe tema mântuirii? Ce au de spus următoarele texte în legătură cu acest subiect? Rom. 3,21-28; Rom. 4,3; Gal. 3,6-12.

Atunci când studiem contextul mai larg al Scripturii, descoperim că Iacov nu susţine faptele bune ca pe o cerinţă pentru mântuire. În realitate, el vorbeşte despre faptul că există două feluri de credinţă, una valabilă şi alta nu. Pavel spune despre credinţa valabilă că este urmată de fapte bune. Iacov se referă la credinţa neautentică, nevalabilă, care se opreşte la nivelul intelectului – acea credinţă care este o simplă acceptare mentală.

Pentru a fi mântuiţi, nu avem nevoie de nimic altceva decât de credinţă, de credinţă autentică, iar purtarea noastră va arăta dacă această credinţă este valabilă sau nu.

Şi atunci când citim scrierile lui Ellen White trebuie să ne uităm la contextul mai larg, adică la tot ceea ce a scris ea pe o anumită temă. Nu putem să luăm doar o declaraţie sau două şi să tragem o concluzie. De exemplu, în ceea ce priveşte consumul de carne, Ellen White a făcut afirmaţii foarte categorice, dar şi numeroase afirmaţii pe care apoi le-a modificat şi care, de asemenea, trebuie să fie luate în consideraţie.

În cartea Dietă şi hrană, de exemplu, ea spune: „Legumele, fructele şi cerealele ar trebui să compună alimentaţia noastră. Nici un gram de carne nu ar trebui să pătrundă în stomacul nostru. A consuma carne este ceva împotriva firii. Trebuie să ne întoarcem către scopul pe care l-a avut iniţial Dumnezeu, la crearea omului” – pag. 380. Oricine citeşte doar această declaraţie va ajunge la concluzia că nu trebuie să mâncăm carne cu niciun chip, indiferent de circumstanţe. Cu toate acestea, după doar câteva pagini, găsim această declaraţie: „O alimentaţie pe bază de carne nu este cea mai sănătoasă dietă, însă nu voi lua totuşi o poziţie conform căreia toată lumea ar trebui să renunţe la carne. Cei care au organe digestive slabe pot mânca uneori carne, când nu pot consuma legume, fructe sau porridge (cereale)” – pag. 394, 395. (Vezi şi Studiul de vineri.) Atunci când luăm în considerare tot ceea ce a scris Ellen White pe o anumită temă, avem o imagine echilibrată, care este de o valoare inestimabilă pentru orice creştin care ia religia în serios.

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO