Ce fel de om este Acesta? (Mat. 8,25-27)

1. Citeste Matei 8,1-4. Ce gasesti semnificativ in aceste versete, in ceea ce priveste motivele venirii lui Isus in lume?
______________________________________________________________
Dupa cum prezinta Matei evenimentele, vindecarea leprosului are loc imediat ce Isus coboara de pe munte. Imediat dupa ce-Si incheie Predica de pe Munte, Isus Se arunca efectiv in brazda suferintelor si a nevoilor omenesti care asteptau in vale. Iar prima provocare pe care o intampina este lepra, un simbol al starii noastre nenorocite si pacatoase. Isus il atinge pe lepros (ca sa demonstreze ce?) si lepra dispare! Aceasta este puterea Domnului nostru.
In ceea ce urmeaza in restul capitolului 8 si in capitolul 9 al Evangheliei lui, Matei Il descrie pe Isus ca avand putere asupra naturii: El linisteste furtuna (Mat. 8,23-27); putere asupra demonilor: ii elibereaza pe demonizati (vers. 28-33); putere „asupra bolii si neputintei”: El ii vindeca pe paralitic si pe femeia cu scurgerea de sange (vers. 1-9; 20-22); si putere asupra mortii: El o invie pe fiica lui Iair (vers. 18, 19, 23-26). Aplicand toate acestea la nivel personal, Isus are putere asupra furtunilor din viata noastra, asupra demonilor din viata noastra si asupra oricarei tulburari sau afectiuni care ne face sa suferim.
2. Ce lectii putem invata din Matei 8,23-27?
______________________________________________________________
In unele mitologii antice, apa era privita ca un dusman pe care Dumnezeu il invinge. „Pentru Israel, apele involburate si nestapanite simbolizau puterile care se impotriveau suveranitatii lui Dumnezeu.” – The Interpreter’s Dictionary of the Bible (Nashville: Abingdon Press, 1962), vol. R-Z, pag. 809. Reactia ucenicilor lui Isus ar trebui sa fie si reactia noastra: „Ce fel de om este Acesta, de-L asculta pana si vanturile si marea?” (Mat. 8,27). Intr-un fel, exclamatia lor aminteste de o afirmatie din primul capitol al cartii lui Isaia, unde Dumnezeu cheama cerul si pamantul ca martori ai razvratirii si ai indaratniciei poporului Sau. „Boul isi cunoaste stapanul si magarul cunoaste ieslea stapanului sau: dar Israel nu Ma cunoaste, poporul Meu nu ia aminte la Mine” (Isaia 1,3). Din intreaga creatie, poporul Sau era singurul necredincios. Am putea sa ne intrebam, si pe buna dreptate, daca nu cumva noi suntem singurele entitati din natura care ne impotrivim lui Isus. Vanturile si valurile Il asculta. Dar noi?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO