Ce ne-a invatat Isus despre har si credinta

„Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. (Efes. 2,8.9). Apostolul Pavel scrie aceste cuvinte in contextul soliei crestine a mantuirii, pe care o exprima oarecum altfel decat Isus. Am putea fi tentati sa ne intrebam daca Isus a crezut in neprihanirea prin credinta. Dar sa punem aceasta intrebare ar insemna ca i-am inteles complet gresit atat pe Pavel, cat si pe Isus. Invatatura lui Isus cu privire la har pare sa se indrepte, uneori, intr-o alta directie; un motiv in plus pentru a ne feri sa fim prea legalisti unul cu celalalt in legatura cu formula exacta pe care sa o folosim ca sa descriem harul uimitor al lui Dumnezeu in Isus si raspunsul nostru fata de acest har.
Isus a venit ca ilustrare, ca intruchipare a harului. El a fost harul personificat. Sa-L intalnesti pe El inseamna sa intalnesti harul. „Si noi am privit slava Lui”, scria Ioan, „o slava intocmai ca slava singurului… plin de har si de adevar” (Ioan 1,14).
7. Ce ne invata Isus, in pasajele urmatoare, cu privire la har si la credinta?
Mat. 14,28-31 ___________________________________________________
Mat. 20,1-15 ____________________________________________________
Luca 7,36-48 ____________________________________________________
Luca 15,11-31 ___________________________________________________
Ioan 8,1-11 _____________________________________________________
In aceste pasaje, descoperim cateva dintre mijloacele prin care a invatat Isus despre har: prin parabole si prin exemplul vietii Sale. Cum ar fi putut Petru sa uite vreodata de totala neajutoare in care s-a aflat in fata elementelor de nestapanit ale naturii, in mijlocul carora parea gata sa-si gaseasca moartea, in noaptea aceea, pe lac? Nu a putut face altceva decat sa strige dupa ajutor catre o Putere mai presus de el, si raspunsul a venit instantaneu! Nicio intarziere. Nicio asteptare dupa penitenţe. Nicio formula sau cerinta complicata. Doar trei cuvinte: „Doamne, scapa-ma!” (Mat. 14,30). Si imediat mana lui Isus a fost asupra lui. Acesta este harul.
Dintre diferitele relatari enumerate mai sus, care consideri ca vorbeste cel mai clar despre harul lui Dumnezeu? Daca ai primit personal acest har, cum ai putea fi mai dispus sa-l oferi si altora, care il merita la fel de putin ca si tine?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO