Dupa cum afirma istoricul Huston Smith, se pare ca invataturile lui Isus „sunt cele mai repetate invataturi din istorie. ‚Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel. Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna. Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face slobozi.’ In cea mai mare parte a timpului, insa, El a spus ilustratii, parabole: despre comoara ingropata, despre semanatorul care a iesit sa semene, despre negustorul de margaritare sau despre samariteanul milos. Oamenii care auzeau aceste parabole nu se puteau opri sa exclame: ’Omul acesta vorbeste ca unul care are putere. Niciodata n-a vorbit vreun om ca omul acesta!’… Dar lucrul cel mai important, in legatura cu invataturile lui Isus, nu este faptul ca le-a predicat, ci acela ca le-a trait efectiv. Din relatarile pe care le avem, intreaga Sa viata a fost o viata de umilinta, de daruire de Sine si de dragoste care nu-si cauta propriul interes. Dovada suprema a umilintei Sale este faptul ca este imposibil sa descoperi exact ce a gandit Isus despre Sine. Nu a fost preocupat de aceasta. El era preocupat de ce gandeau oamenii despre Dumnezeu… Am vazut ca ignora barierele pe care traditia si moravurile le ridicasera intre oameni. Iubea copiii. Ura nedreptatea si, poate mai mult decat aceasta, ura ipocrizia, pentru ca ii facea pe oameni sa se ascunda de ei insisi.” – The Illustrated World’s Religions, pag. 212, 213

Intrebari pentru discutie:

– Multe dintre problemele cu care ne confruntam astazi nu au fost abordate niciodata de Isus (consumul de droguri, reforma sanatatii, homosexualitatea, sclavia, clonarea, avortul, etc.) Ce concluzii ar trebui sa tragem din aceste omisiuni? Ce concluzii nu ar trebui sa tragem?
– Ce rol ar putea avea invatatura lui Isus cu privire la iertare, in conflictul international existent in lumea noastra de astazi? Cum ar putea actiona crestinii, pentru ca aceasta invatatură sa aduca rezolvarea problemelor in camin, in biserica si in comunitate? Cand nu este iertarea raspunsul la problemele specifice cu care se confrunta natiunile lumii si oamenii, la nivel individual? Sau ea este intotdeauna raspunsul?
– Cu toate ca are o aplicabilitate universala, Predica de pe Munte este adeseori ignorata, atunci cand ne confruntam cu problemele reale ale vietii. De ce crezi ca se intampla astfel? In ce fel ai putea incerca, in mod deliberat, sa aplici aceste principii in experienta vietii tale alaturi de Domnul?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO