Mai mult decat atat
Noul Testament este plin de dovezi cu privire la divinitatea lui Isus, dar spatiul nu ne permite o prezentare mai detaliata a lor aici. Am fi putut sa ne referim, de exemplu, la atribute precum vesnic sau creator, atribuite lui Isus; la autoritatea Lui de a ierta pacatele; la declaratia Lui ca va fi judecator la judecata din urma. In plus, gasim Numele lui Isus asociat cu cel al Tatalui pe pozitie de egalitate, precum in formula de botez (Mat. 28,19). De asemenea, în Ioan 14,9, Isus foloseste cuvinte care, pe buzele oricarei alte fiinte omenesti, ar fi constituit o evidenta blasfemie: „Cine M-a vazut pe Mine, a vazut pe Tatal”.
6. Citeste urmatoarele pasaje. Ce ne spun ele cu privire la divinitatea lui Hristos?
1 Cor. 1,3 ______________________________________________________
2 Cor. 13,14 _____________________________________________________
Apoc. 20,6 _____________________________________________________
Apoc. 22,3 _____________________________________________________
Pasajele de mai sus Îl asaza pe Domnul Hristos pe pozitie de egalitate cu Cel pe care Il numim „Dumnezeu Tatal”, iar lucrul acesta este in deplina armonie cu propriile declaratii rostite de Isus pe cand trecea pe drumurile prafuite ale Palestinei. In Ioan 10,30, de exemplu, El a declarat: „Eu si Tatal una suntem”. Forma de neutru a cuvantului grecesc tradus aici prin „una” implica cea mai stransa unire sau uniune pe care o poate concepe mintea omenească. Isus si Tatal sunt de aceeasi substanta, de aceeasi natura, fara ca sa fie, insa, una si aceeasi Persoana (caz in care ar fi folosit genul masculin). Totusi, daca iti este greu sa sondezi adancimile acestor declaratii, nu esti nici pe departe singurul. Cu cat cercetezi mai in profunzime subiectul acesta, cu atat devii mai constient de profunzimea propriei ignorante.
Dar imagineaza-ti ca Fiinta pe care noi o cunoastem sub numele de Dumnezeu Tatal a venit sa moara pentru noi, iar Cea pe care o cunoastem sub numele de Isus a ramas in cer (vorbim in termeni omenesti, ca sa subliniem ideea de baza). Nu s-ar fi schimbat nimic, cu excepţia faptului ca L-am fi numit pe Fiecare cu numele pe care il folosim acum pentru celalalt. Aceasta inseamna egalitatea din cadrul Divinitatii.
Trece in revista momentele principale ale vietii lui Isus. Ce ne spun ele despre caracterul lui Dumnezeu? De ce, cunoscand toate acestea, ar trebui sa fim plini de speranta, de bucurie si de incredere?