In secolul I, printre neamuri, existau oameni tematori de Dumnezeu. Ei acceptasera oficial iudaismul, dadeau daruri la sinagoga si respectau slujbele Sabatului. Cu toate acestea, nu se supuneau botezului prozelitist si nici nu adoptau regulile rabinice. Un astfel de om temator de Dumnezeu era sutasul roman din Luca 7,1-11.
3. Ce putem invata din Luca 7,1-11 cu privire la credinta si la caracterul acestui „ucenic” dintre neamuri?
______________________________________________________________
Pentru Isus, credinta acestui sutas „era un semn care prevestea lucrarea pe care Evanghelia urma sa o faca intre neamuri. Plin de bucurie, El a privit in viitor, la strangerea tuturor neamurilor in Imparatia Sa.” – Ellen G. White, Hristos, Lumina lumii, pag. 317
Fapte 10 mentioneaza un alt oficial roman. Cornelius era sutas roman si, totodata, un om evlavios, temator de Dumnezeu. Dumnezeu a trimis un inger sa-i spuna ca darurile si rugaciunile lui fusesera primite si sa-l indemne sa trimita dupa Petru. Contrar regulilor si prejudecatilor iudaice, Petru s-a dus acasa la Cornelius, fiind chiar mustrat – Dumnezeu i-a spus sa nu-i numeasca necurati pe cei pe care El ii curatise, asa cum era cazul lui Cornelius. In timp ce Petru le predica celor adunati in casa lui Cornelius (Fapte 10,44-46), Duhul Sfant a intervenit facand sa existe si o Cincizecime a neamurilor, spre uimirea iudeilor prezenti.
4. Citeste Fapte 11,1-3. Care a fost reactia ucenicilor iudei ai lui Isus? Ce face ca reactia aceasta sa fie atat de socanta pentru noi, astazi? Ce mesaj ne transmite atitudinea lor?
______________________________________________________________
Iata-i pe iudei, ei insisi ucenici ai lui Isus, neintelegand pe deplin Evanghelia. Cat de atenti ar trebui sa fim sa nu ingaduim ca influentele culturale, educationale sau sociale, contrare principiilor lui Hristos, sa ne impiedice sa traim in toate privintele ceea ce pretindem ca suntem si ceea ce predicam altora!

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO