3. Citeste Marcu 10,17-23 (vezi si Mat. 19,16-26; Luca 18,18-30). Ce lectii putem extrage din istoria acestui aspirant la ucenicie?
______________________________________________________________
______________________________________________________________
Studiul de astazi ne prezinta un personaj plin de culoare. El nu a venit la Isus nici timid si nici pe ascuns. Si-a facut intrarea cu mult curaj si zgomotos. Marcu spune ca a alergat la Isus si a cazut in genunchi inaintea Lui. Marcu si Matei nu ii mentioneaza numele, dar Luca spune ca era „un fruntas”, deci probabil un membru al consiliului de onoare al iudeilor. Matei spune ca era tanar. Numele de „tanarul fruntas bogat” este o descriere compusa, care deriva din toate cele trei relatari biblice. Ajuns in prezenta lui Isus, tanarul bogat incepe imediat o discutie, cautand, se pare, sa-L linguseasca pe Invatatorul, care nu Se lasa insa lingusit. Domnul Isus atinge esenta intrebarii tanarului, indreptandu-I atentia catre Legea lui Dumnezeu.
4. De ce Isus, care stia ca mantuirea nu poate fi obtinuta prin faptele Legii (Rom. 3,28; Gal. 2,16), ii atrage atentia asupra Legii?
______________________________________________________________
______________________________________________________________
Intr-un anumit sens, raspunsul la aceasta intrebare se gaseste chiar in raspunsul tanarului. Cu toate ca respecta Legea, el simtea ca acest lucru nu era suficient. Ii lipsea ceva, motiv pentru care a si intrebat: „Ce-mi mai lipseste?” (Mat. 19,20). Cu alte cuvinte, desi din punct de vedere exterior, in faptele lui, parea ca este un urmas credincios al Domnului, mai era nevoie de ceva. Cuvintele lui Isus si raspunsul omului la aceste cuvinte au aratat ca inima lui nu era pe deplin convertita. Indreptandu-i atentia catre porunci, Domnul Isus i-a aratat ca adevarata mantuire se manifesta printr-o ascultare fata de Lege, care cere moartea fata de sine. Bogatia pe care o detinea acest om devenise pentru el un idol, iar Invatatorul i-a aratat ca, in ciuda evlaviei lui exterioare, comoara lui era pe pamant, nu in cer, si de aceea avea nevoie de o schimbare a inimii.
Este posibil sa pazesti poruncile sau cel putin asa sa ai sau sa lasi impresia, dar unde este comoara ta? Cum iti poti justifica raspunsul?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO