Una dintre cele mai bine cunoscute relatari din Noul Testament este aceea despre Nicodim, care a venit la Isus noaptea si a intrebat: „Cum se poate face asa ceva?” (Ioan 3,9)
5. Citeste Ioan 3,1-21. La ce se referea Nicodim prin expresia „asa ceva”?
______________________________________________________________
Este interesant ca Domnul Isus ii vorbeste lui Nicodim despre lucrarea Duhului Sfant cand, de fapt, din cuvintele si din actiunile lui Nicodim era evident ca Duhul Sfant lucra deja in el pentru a-l convinge de pacat. Faptul ca el a venit la Isus nu pentru a incerca sa-L prinda cu vorba (asa cum faceau multi dintre contemporanii lui), ci pentru a invata de la El, dovedeste ca avea o inima sincera.
6. Ce putem invata despre ucenicie din cuvintele adresate de Domnul Hristos lui Nicodim?
______________________________________________________________
Raspunsul dat de Isus nu numai ca era corespunzator nevoilor lui Nicodim, dar, asa cum este el prezentat in Evanghelia lui Ioan, ne ajuta sa identificam caracteristicile potrivite si pe cele nepotrivite pentru ucenicie. El spune ca nasterea fizica si descendenta din natiunea iudaica sunt insuficiente pentru o ucenicie autentica. Ucenicia presupune o nastere din nou, care il uneste pe om cu realitatile ceresti si ii deschide inima pentru o lucrare continua a Duhului Sfant. Faptul ca Nicodim nu a inteles nici de data aceasta cum este posibil asa ceva ne confirma cat de insuficienta este apartenenta la natiunea iudaica sau nasterea intr-o familie potrivita si a oferit, totodata, posibilitatea unei instruiri mai profunde in ceea ce priveste natura uceniciei. Cu toate ca Nicodim nu a dat un raspuns imediat si clar chemarii la ucenicie, in anumite ocazii el a actionat in taina ca un ucenic. Cel putin la inceput, el a fost doar un posibil ucenic, pentru ca nu s-a angajat atunci in aceasta lucrare. Dar, asa cum stim, mai tarziu s-a schimbat (Ioan 19,39).
Poate ca ai o descendenta adecvata, adica faci parte din biserica adevarata si ai doctrinele si invataturile corecte. De ce, totusi, lucrul acesta nu este suficient? Cum putem evita pericolul de a crede ca a fi membru in biserica adevarata sau chiar a cunoaste adevaratele doctrine sunt singurele lucruri de care avem nevoie?

Cursuri pentru sănătate spirituală pe SOLASCRIPTURA.RO